
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Poate ţine literatura s.f. pasul cu descoperirile ştiinţifice? Da! Poate ţine scriitorul de s.f. acelaşi ritm? Nu! Este nevoie? Depinde. În urmă cu 150 - 200 de ani, ştiinţa, chiar şi cea predată la Universităţi, pe lângă fapt…
Aproape că mă rătăcisem prin tunelurile subterane până să ajung la poarta departamentului. După pasarelele de tungvort, gardienii tot mai răzleți nici măcar nu știau precis dacă destinația mea există cu adevărat. - Ne pare rău, nim…
Dintr-o dată, absolut pe neaşteptate, a venit primăvara. Asta era probabil explicaţia veseliei prosteşti ce mă cuprinsese subit. Pe de altă parte, chiar nu cred că e ceva cu totul normal să te trezeşti dintr-o dată vesel, aşa cu…
Povestea Porumb a apărut în numărul 3-4/2020 al revistei Helion tipărită, la secțiunea Laborator SF. Această poveste scurtă horror îl urmărește pe Marius, un tip pierdut printre satele din România și întâlnirea lui cu un băiat mister…
Breitmeier intră în clădirea gri, unde se afla studioul de realitate virtuală. Pe etaj pâlpâiau câteva lămpi cu gaz. Era timpul ca un robot de la administraţia clădirii să apară. Își scutură zăpada de pe cizme și păși în spatele șefu…
Pe planeta Quirq cameleonii au șase picioare. Se deplasează în ritm de polcă 1, 2-3! De două ori 1, 2-3. Se hrănesc cu muguri de cactus, gândaci curcubeu și țânțari convoluți. Au o evoluție și funcție cognitivă medie. Nu sunt primejd…
In science it often happens that scientists say, 'You know that's a really good argument; my position is mistaken,' and then they would actually change their minds and you never hear that old view from them again. They really do it. It…
Iniţiatorii unei şedinţe oculte plăteau sume considerabile pentru a obţine informaţii despre o persoană anume. Pe parcursul „invocării“ se întâmplau însă incidente, existând cazuri de intruziune a unor vizitatori nechemaţi, care îşi …
StațiaElectro #1 Ideea unor evenimente de muzică electronică ne bântuie de prin anul 2018. Trei inimoși iubitori ai genului, ing. Adrian Chifu, prof. Adrian Bancu și ing. Ioan-Silviu Ioan au hotărât să pună bazele Asociației Cultural…
Asociațiile Helion și Spacers din Timișoara au găzduit, în această pandemică situație, o întâlnire internațională cu compozitori și interpreți de la Berlin School Music. Fiecare compozitor, aflat în exilul bârlogului său, izolat, îns…
Nebuloasa Stingray este considerată cea mai tânără nebuloasă planetară cunoscută. Astronomii au asistat la formarea sa timp de o jumătate de secol, iar acum au observat că nebuloasa se estompează. „Acest lucru este foarte, …
De obicei, migrația corpurilor mici de pe o orbită pe alta, durează milioane de ani pentru că distanțele din sistemul solar sunt vaste. Recent, cercetătorii au descoperit o „super autostradă” în care interacțiunile dintre planete sun…
Programul „Artemis II” programează un zbor circumlunar în 2023 cu echipaj uman, din care va face parte un astronaut canadian. „Artemis” este un program de zboruri spațiale cu echipaj desfășurat în principal de N.A.S.A., companii com…
În 1775, Corpul de Marină al SUA era cunoscut sub numele de Continental Marines. Era format din două batalioane cu un colonel, doi locotenenți-colonii, doi maiori și alți ofițeri. În urma Revoluției Americane, pușcașii marini contine…
În ultimele două decenii au apărut articole în mass-media care susțineau că armata SUA sau cea rusă au investigat posibilitățile visării lucide. Principala utilizare raportată a fost ca tratament alternativ pentru tulburarea de stres …
O serie de excavări din ultimii 30 de ani într-o peșteră din Sima de los Huesos - Groapa oaselor - din munții Atapuerca, din apropierea orașului Burgos din nordul Spaniei au născut o ipoteză surprinzătoare. Cercetătorii spun că le…
Misiunea Chang'e-5 a Chinei a adus cu succes pe Terra prețioasa sa încărcătură, în mijlocul Mongoliei Interioare, joi dimineață, 17 dec 2020. Este prima dată când roci lunare au fost aduse pe Pământ după aproape o jumătate de secol de …
Este oficial! Cei de la Disney au anunţat cu mâna pe inimă că următorul film din mult iubita saga cu lupte spaţiale, prinţi, cerşetori şi cavaleri călare pe speed-ere va fi Rogue Squadron. Regia va fi înmânată aceleiaşi Patt…
Se pare că cei de la Disney nu vor să lase inimile fanilor să se liniştească şi fac dezvăluire după dezvăluire! Rosario Dawson va relua rolul Ahsokai Tano în seria omonimă ce va debuta cândva în anul 2022, pe canalul Disney+. Acest…
Tenet ( 2020 ) regizat de Christopher Nolan ( Inception ( 2010), Interstellar ( 2014 ) ...) este proiectul cel mai ambiţios şi mai scump, în toate sensurile, al acestuia. Tenet este un exemplu clar de proiect care jonglează cu conce…
Buck Rogers în the 25th Century (1979) Regizor: Daniel Haller ( Monster of Terror (1965), The Dunwich Horror (1970)) Dacă aţi văzut Războiul Stelelor ( 1977 ), Battlestar Galactica ( 1978 ) sau Logan’s Run ( 1976 ) aţi pierdut timpu…
S-a hotărât. Gata. Va fi. Când? Ei, când? Ca de obicei, în ultima vineri a lui ianuarie, adică în 29 ianuarie 2021. Problema e cum va fi. Și, mai ales, în câte locuri? Asta nu vom ști decât în preajma lui 29 ianuarie 2021. Cu o zi în…
A 6-a ediție a Conferinței Internaționale Helion va avea loc în zilele de 15 și 16 mai 2021. Online, desigur, pentru partea de participanți exterioară Timișoarei. S-a stabilit Comitetul Director al Conferinței: Costel Baboș (Canada)…
La editura clujeană Școala Ardeleană a ieşit de curând (în 18 decembrie) exemplarul semnal al volumului ALFABETUL DISTOPIILOR, volum semnat de Gheorghe Săsărman. Cartea va aparţine anului editorial 2021. Cartea se va afla în distribu…