Misiunea Chang’e-5 a Chinei a adus cu succes pe Terra prețioasa sa încărcătură, în mijlocul Mongoliei Interioare, joi dimineață, 17 dec 2020. Este prima dată când roci lunare au fost aduse pe Pământ după aproape o jumătate de secol de la ultima misiune americană, din 1976. China a devenit al treilea stat care a adus sol Lunar, după SUA și URSS.

Imagine: sonda după alunizare.

 

Iată un documentar anunț al alunizării misiunii, realizat de echipa chineză.

Imaginea sondei aterizate în Mongolia, întoarsă din misiune. Ea a fost urmărită în tot cursul întoarcerii și filmată,  inclusiv la aterizarea sa:

Echipa însărcinată cu recuperarea probelor lunare returnate cu succes ale Chinei în Mongolia Interioară  a preluat cu succes rocile lunare colectate de sonda Chang-e 5 – membrii săi purtau și exoscheletele pasive pentru a ajuta să străbată zăpada, relatează South China Morning Post .

Membrii echipei din China Aerospace Science and Technology Corporation (CASIC) au avut un teren dificil de parcurs pentru a se apropia de capsula de dimensiunea mașinii de spălat. O mulțime de echipament a trebuit să fie transportat pe teren,  făcându-l  cu un efort serios. Ei au purtat un exoschelet futurist pentru a nu obosi pe terenul înghețat, plin de zăpadă.

„Aș fi fost epuizat după ce am mers 20 sau 30 de metri, dar cu ajutorul exoscheletului, 100 de metri sau mai mult nu a fost o problemă”, a declarat unul dintre membrii echipei pentru SCMP . El a fost însărcinat să transporte 110 kilograme de echipament prin zăpada adâncă, cu temperaturi mult sub 0 grade Celsius.

Surse: SMCP

futurism.com