Pe planeta Quirq cameleonii au șase picioare. Se deplasează în ritm de polcă 1, 2-3! De două ori 1, 2-3. Se hrănesc cu muguri de cactus, gândaci curcubeu și țânțari convoluți. Au o evoluție și funcție cognitivă medie. Nu sunt primejdioși pentru alte specii inteligente (din  ghidul de prezentare pentru noii sosiți), cu excepția musculițelor roșii pe care, deși nu le mănâncă, le vânează în competițiile lor sportive secrete.
Am fost invitată la ultima din aceste întreceri de măiestrie cameleonică, prohibite pe Quirq, musculițele roșii fiind pe cale de dispariție în întreaga galaxie. Am ajuns, în cursul după-amiezii de ieri, ca invitat special din partea lui Alhoo-chief. Tratament nediscriminatoriu! Subliniat.
După partidele de vânătoare, care chiar n-au fost un pretext, au fost capturate patru cupluri de musculițe roșii, a urmat un chef de pomină, o nebunie. Sex interspecii, meniuri rafinate de pe mai multe sisteme solare, o varietate inimaginabilă de droguri, schingiuiri și torturi ale unor organisme clonate special… și altele. La plecare, unul din paznici, un cameleon translucid, mi-a înfipt un stilet între coaste. S-a scuzat:
– Nimic personal.
O măsură de siguranță pentru păstrarea unui secret la  are au acces 99% din locuitorii de pe Quirq…
– Toate cele veșnice! mi-a mai urat același paznic.
Zac într-o baltă de sânge, îmi număr clipele și horcăi. La ce-mi folosește că toți invitații speciali vor avea parte de același tratament „nediscriminatoriu”? Cameleoni…

în românește de Adrian Kisner