Programul „Artemis II” programează un zbor circumlunar în 2023 cu echipaj uman, din care va face parte un astronaut canadian.

„Artemis” este un program de zboruri spațiale cu echipaj desfășurat în principal de N.A.S.A., companii comerciale americane de zboruri spațiale și parteneri internaționali precum Agenția Spațială Europeană (E.S.A.), Japan Aerospace Exploration Agency (J.A.X.A.) și Agenția Spațială Canadiană, și își propune să ducă un echipaj pe Lună până în 2024.  Recent, N.A.S.A. și Agenția Spațială Canadiană (C.S.A.) au anunțat că, în cadrul acestui program se va desfășura o misiune programată pentru 2023, în care o capsulă spațială intitultată „Orion” va efectua un zbor circumlunar, urmând să zboare în jurul Lunii, fără să aterizeze pe suprafața selenară.

Misiunea Artemis II va fi prima când astronauții vor merge în spațiu folosind o capsulă spațială Orion, lansată pentru test fără echipaj și prima misiune selenară cu echipaj uman după 1976, iar din rândul echipajului ei va face parte, pentru prima dată, și un astronaut canadian, în cadrul proiectului de construcţie a viitoarei staţii spaţiale Gateway. Această misiune va fi un eveniment istoric, deoarece doar astronauții americani au călătorit vreodată dincolo de orbita terestră. Misiunea va face din Canada a doua națiune din lume care trimite un astronaut în jurul Lunii.

Acest zbor circumlunar va deschide calea pentru misiunea Artemis III, care va avea loc în anul 2024 și care are în vedere astronauți ce vor atinge suprafața lunară pentru prima dată în ultimii aproape 50 de ani.  Astronauții selectați vor avea onoarea de a face parte din misiunea care stabilește recordul pentru cea mai îndepărtată călătorie umană dincolo de partea nevăzută a Lunii. În privința acestui zbor spațial uman, Canada a construit programul „Canadarm” pentru naveta spațială. A urmat instalarea „Canadarm2” pe Stația Spațială Internațională (ISS) în 2001, care a jucat un rol vital în construcția stației. De asemenea, Canada va fi, cu sistemul său de robotică externă, responsabilă pentru furnizarea dispozitivului numit „Lunar Gateway”, care va include Canadarm3, un sistem robotizat conceput să funcționeze autonom. 

Gateway este un element central al obiectivului pe termen lung al N.A.S.A. de a stabili un „program de explorare lunară durabilă”. Până în 2030, acesta va include un element la suprafață (Tabăra de bază Artemis) situată în bazinul Aitken al Polului Sud, cu cratere și umbră permanentă (pe Lună). NASA intenționează să lanseze primele două segmente ale Gateway în 2023. Cu toate acestea, stația nu va fi folosită ca habitat temporar pentru vizita astronauților până când alte segmente nu vor fi livrate, până la sfârșitul deceniului. Odată operațional, Gateway va fi asociat cu un sistem de aterizare uman reutilizabil (HLS), care va permite astronauților să se deplaseze către și de pe suprafața lunară. Pe tabăra de bază Artemis, NASA și alte agenții vor putea trimite misiuni pe Lună pentru perioade mai lungi de timp. Pe termen lung, Gateway va fi asociat cu Deep Space Transport (DST) care va permite misiuni cu echipaj pe Marte și nu numai. Înainte ca oricare dintre acestea să se poată întâmpla, totuși, NASA trebuie să valideze Orion, sistemul de lansare spațială (SLS) și alte elemente ale proiectului Artemis pentru misiuni cu echipaj. 

Administratorul N.A.S.A., Jim Bridenstine, a lăudat spiritul de cooperare care există între cele două agenții spațiale și a menționat Canada ca fiind primul partener internațional care s-a angajat la programul Gateway anul trecut și unul dintre primele grupuri de țări care au semnat acordurile Artemis, în octombrie anul trecut. 

Primul zbor de test al SLS și Orion (Artemis I), un zbor de testare fără echipaj al SLS / Orion, este programat pentru noiembrie 2021.

Sigur, nu se cunoaște încă cine va fi astronautul canadian care va face parte din echipaj, dar sunt următoarele propuneri: col. Jeremy Hansen, fost pilot de vânătoare și ofițer de operațiuni de luptă (COO) în cadrul Royal Canadian Air Force (RCAF), Jennifer Sidey-Gibbons, născută în Calgary, Alberta, în 1988, fost inginer mecanic și profesor asistent în motoare cu ardere internă la Departamentul de Inginerie al Universității din Cambridge, locotenent colonel Joshua Kutryk, inginer mecanic și fost pilot de testare / luptător la R.C.A.F., David Saint-Jacques, inginer și astrofizician, profesor adjunct de medicină de familie la Universitatea McGill. 

Referindu-se la astronautul care va fi ales să facă parte din echipaj Artemis 2, col. Jeremy Hansen a spus că oricare dintre norocoșii astronauți propuși de Agenția Spațială Canadiană, să ajungă pe Artemis II o va face în numele Canadei: „Vom lucra cu toții în vederea atingerii acestui obiectiv în numele Canadei. Unul dintre lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi ca și corp de astronauți este că suntem o echipă și că ne asumăm împreună aceste mari provocări. Ne căutăm unii pe alții și nu transformăm totul într-o competiție, ci într-un proces prin care ne ridicăm reciproc până la capăt ”. 

Ellington Field – Hangar 276
 CSA astronauts NEAR A T-38
PHOTOGRAPHER: BILL STAFFORD AND DAVID DEHOYOS

 

www.universetoday.com

Foto: universetoday.com