În ultimele două decenii au apărut articole în mass-media care susțineau că armata SUA sau cea rusă au investigat posibilitățile visării lucide. Principala utilizare raportată a fost ca tratament alternativ pentru tulburarea de stres post-traumatică (PTSD) la soldații care au experimentat efectele psihologice ale războiului.

Potrivit cercetătorului Susan Smith într-un articol publicat în revista Transcultural Psychiatry, inspirația pentru cercetarea acestei abordări terapeutice poate fi găsită în mai multe filme de science fiction care ilustrează acest caz. Astfel, în filmul „Avatar”, conștiința unui soldat cu dizabilități este separată de corpul său infirm și în „Inception”, eroii pot schimba gândurile oamenilor cufundându-se în visele lor.

Pe baza scenelor imaginate, autorul reflectă asupra visării lucide în reabilitarea soldaților cu PTSD. În lucrarea sa, Smith subliniază beneficiile acestei terapii: este un tratament fără medicamente, prin urmare, ieftin, ce poate fi aplicat într-un cadru psihoterapeutic.

Cu toate acestea, mai trebuie să aflăm la ce concluzii au ajuns armatele cu privire la acest set de tehnici.

Cum credeți că ar putea aplica stările de decorporalizare? Se aplică şi alte domenii, în afară de reabilitarea veteranilor?

Împărtășiți-vă ideile în comentarii.


Studiul a fost publicat în revista Transcultural Psychiatry din februarie 2020.

Surse: pexels,  phasetoday.com/ro