Star Trek Picard : Countdown 2019 -2020, 3 numere ( aprox 96 de planşe, inclusiv interviul şi extrase ), 1 TPB în 18 august 2020, publicat la IDW, nuvelă ( 96 de pagini ) 19 august 2020
A nu se confunda cu Star Trek : Countdown apărut în 2009 tot la IDW
Mike Johnson (Autor)

Kirsten Beyer (Autor)

Angel Hernandez (Artist)

Joana Lafuente (Colorist)

Countdown este un preambul la seria de televiziune Picard ( 2020).

Căci juisaţi voi, bravi eroi ai Federaţiei, fani înrăiţi ai aventurilor fără de sfârşit şi fără de mijloc ale marilor nave stelare! Căpitanul, bravul şi neînfricatul căpitan Nemo…, aaa Picard este aici! Printre noi, printre voi şi printre ei!
Ce ar putea să fie mai înălţător decât să urmăreşti o aventură a celebrului comandat de echipaje ticăind precum un ceas elveţian mecanic şi cohorte de corăbii astrale înarmate până-n dinţii metaforici cu lasere, disruptoare varon-T, torpile fotonice, torpile cuantice şi alte asemenea pachete de energie condensată. Cu trupu-i sculptat după normele anticei Grecii, cu mintea mai ascuţită ca o sabie laser, el trece cu demnitate şi optimism, parcă extras din filozofia vedică, prin, peste şi pe lângă toate opreliştile care i se pun în faţă.

Suntem în anul 2385 şi o supernovă ameninţă Imperiul Romulan. Căpitanul Picard are însă probleme mult mai importante: să-l supervizeze pe Laforge, ajuns acum căpitan, să construiască o nouă clasă de nave, denumită Oddissey. „Oddissey” a fost concepută pe baza unui concurs de design desfăşurat online şi la care au participat zeci de mii de fani înrăiţi, în realitate. USS Verity este o astfel de navă şi el pleacă în misiunea de a salva coloniile romulane. Urmează trădări şi răsturnări de situaţii, reuşite şi înfrângeri, toate desenate decent, fără a încerca să rupă gura târgului cu tuşe nemaivăzute sau palete de culoare îndrăzneţe.

Este o întâmplare povestită anost, pe care o uiţi pe măsură ce o citeşti? Este! Dar ce profunzimi nebănuite şi ce sensuri revelatoare îi dă simpla prezenţă a Căpitanului Picard!