O serie de excavări din ultimii 30 de ani într-o peșteră din Sima de los Huesos – Groapa oaselor – din munții Atapuerca, din apropierea orașului Burgos din nordul Spaniei au născut o ipoteză surprinzătoare.

Cercetătorii spun că leziunile și alte semne de răni la oasele fosilizate ale primilor oameni sunt aceleași ca la fosilele altor animale care hibernează. Acestea sugerează că predecesorii noștri au făcut față iernilor crâncene la vremea respectivă încetinindu-și metabolismul și dormind timp de luni de zile.

Peștera este practic o groapă comună, spun cercetătorii. Ei au cercetat mii de dinți și bucăți de os care par să fi fost în mod deliberat aruncate acolo. Fosilele datează de peste 400.000 de ani și erau de la zeci de oameni de Neanderthal sau de la predecesorii lui.
Într-o lucrare publicată în jurnalul L’Anthropologie, Juan-Luis Arsuaga – care a condus echipa care a făcut primele excavări acolo – și Antonis Bartsiokas, de la Universitatea Democrit din Tracia, susțin că fosilele găsite acolo arată variații sezoniere, care sugerează că creșterea osului a fost întrerupt pentru luni de zile în fiecare an.
Ei sugerează că acești oameni se aflau în ”stări metabolice care i-au ajutat să supraviețuiască pentru lungi perioade de timp în condiții reci cu provizii limitate de hrană și depozite suficiente de grăsime corporală”.
Hibernau și asta s-a înregistrat ca o întrerupere în dezvoltarea osului.


În foto: Juan-Luis Arsuaga
Mai multe amănunte în:
http://www.sci-news.com/othersciences/anthropology/science-sima-de-los-huesos-hominin-02849.html
https://science.hotnews.ro/stiri-arheologie-24495965-primii-oameni-supravietuit-iernilor-grele-hibernand.htm?
–
Surse: Cesare Manso, Alchetron, descopera.ro, wikiwand, sci-news.com, science.hotnews.ro