De obicei, migrația corpurilor mici de pe o orbită pe alta, durează milioane de ani pentru că distanțele din sistemul solar sunt vaste. Recent, cercetătorii au descoperit o „super autostradă” în care interacțiunile dintre planete sunt capabile să trimită comete și asteroizi care să ajungă de la Jupiter la Neptun într-un deceniu.

În condițiile unei călătorii printre planetele sistemului solar, se acordă atenție drumului. Modul de deplasare al obiectelor din sistemul exterior este dictată de gravitația planetelor uriașe (Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun). Dacă planetele uriașe se află pe orbita lor și când se aliniază sau când nu se aliniază, determină cât de repede se poate naviga până la exterior. Obiectele mici vor suferi doar ocazional interacțiuni cu lumile gigantice exterioare, giganții împingându-le încet, ici sau colo. Aceste obiecte mici pot orbita etern  pe o singură orbită stabilă. Numai după nemeroase mici lovituri sau atracții pe orbită foarte apropiate cu alte obiecte, încep să se îndepărteze de curs.

„Dar, analizând milioane de orbite simulate de computer, cercetătorii au reușit recent să identifice „comenzile rapide” din sistemul solar exterior. Aceste comenzi rapide profită de aliniamentele și pozițiile specifice planetelor exterioare pentru a-și maximiza influența gravitațională și interacțiunile, mișcând rapid obiecte mici într-un dans orbital complex”.

Întreaga rețea de „autostrăzi gravitaționale” indică modul în care sistemul exterior se modelează, deoarece, ocazional, comete aleatorii sau asteroizi pot ajunge într-una dintre aceste traiectorii speciale și-i permite să migreze mult, mult mai repede decât „prietenii” săi. De asemenea, are implicații pentru explorarea sistemului solar exterior orbitei terestre, oferind o modalitate ieftină și rapidă de a călători către planetele gigantice ale sistemului nostru solar …, și nu numai.

 

www.universetoday.com

Foto: universetoday.com