Titlu :  Dune: The Graphic Novel – Book 1
Data apariţiei : 24 noiembrie 2020
Apărut la: Abrams ComicArts
176 de pagini – 162 de planşe
Scenariu : Frank Herbert
Ilustrator : Raúl Allén şi Patricia Martín
Ilustraţia copertei : Bill Sienkiewicz

Nu are nicio legătură cu filmul ce se turnează în prezent ( 2020 – 2021 ), în afara, evident, a cărţii.

Bucuraţi-vă de o transpunere aproape pagina cu pagină a întâmplărilor din saga lui Frank Herbert! Personajele îndrăgite prind viaţă şi trăiţi prin intermediul lor viaţa tumultoasă a familiei Atreides pe fantastica planeta Arrakis!

Cam atât.
În rest… lipsa de profunzime, lipasa de originalitate, lipsa de pasiune.
Ilustraţiile sunt comune, paletele de culoare sunt comune. Chiar dacă nu ai citit Dune şi ajungi pentru prima dată în acest univers nu are cum să te prindă prea mult povestea. Ilustratorii nu au încercat să personalizeze lumea Dune, au preferat tuşe rapide pentru a termina treaba cât mai repede. Personajele sunt schiţate profesionist dar, având ingredientele şcolii americane de comics, cad şi ele in groapa comuna a victimelor consumerismului. Este clar făcut la comandă, iar ilustratorii, aparent, nu au citit cartea pentru că au unele scăpări de design pe care le îndreaptă în plansele ulterioare, în momentul în care acele lucruri sunt descrise în carte. Fimul lui Lynch, Dune ( 1984 ) a pus foarte mult accent pe designul costumelor, al arhitecturii şi a colorat cu multă imaginaţie lumile. Orice operă de artă o ţii minte dacă aduci ceva nou, dacă cel care receptează acea lucrare rămâne cu ceva după aceea, dacă îi încarci creierul cu ceva plăcut, ceva cu care să poată relaţiona. Aceasta nuvelă grafică va fi uitată rapid.
Între copertele ei este cuprinsă prima treime a cărţii. Urmează în primăvara lui 2022 partea a doua! Partea a treia nu-i anunţată încă ( actual nov. 2020).

Este o lectură relaxantă, uşoară, plăcută pentru cei ce nu sunt familiarizaţi cu Dune, pentru că în mod clar se adresează doar lor.

Miniseriile Dune din 2000 şi 2003 sunt şi ele rău executate.

Unu-i Alejandro Jodorowsky şi al său Dune! A aşa a fost să fie…Poate în viitor o I.A. va reuşi ca pe baza documentaţiei lăsate de el să realizeze filmul! Chiar, uite: eu, Adrian Chifu, prezic următorul lucru: în maxim 20 de ani o IA va face filmul Jodorowsky’s DUNE!!!! Eu am zis primul!  🙂