StațiaElectro #1
Ideea unor evenimente de muzică electronică ne bântuie de prin anul 2018. Trei inimoși iubitori ai genului, ing. Adrian Chifu, prof. Adrian Bancu și ing. Ioan-Silviu Ioan au hotărât să pună bazele Asociației Culturale SPACERS, pentru creearea de evenimente care să sprijine genul acesta, prea puțin reprezentat în România.
La 18 noiembrie 2018, exact în urmă cu doi ani, am prezentat proiectele Spacers în cadrul unei ședințe Helion.
Astfel , Electrostation avea să marcheze un eveniment la fix doi ani de la lansarea noii asociații.
Adrian Chifu venea cu un bagaj de experiență, a fost părtaș, cu Urban Experience, al festivalurilor TM Base, venind cu idei muzicale și artistice, grafică și chiar film SF.
În 2019 am dat startul cu un eveniment: am aniversat jubileul de la primul pas al omului pe Lună, prin festivalul Mooniverse.
Apoi nu am reușit decât finalizarea actelor pentru asociația culturală, ceea ce a fost o provocare la Timișoara. Altundeva sau altcândva nu ar fi fost probleme, dar am beneficiat de cel mai negru „sezon” sau conjucturi astrale negative, la Tribunal. A durat un an!
În 2020 totul a fost înghețat de carantine, urgențe, alerte, și tot tacâmul. Nu a fost benefic pentru cultură și artă. A fost anulat evenimentul aniversar Helion-40 de ani.
A trebuit să inventăm manifestări online. Contactele cu creatorii de muzică electronică s-au diversificat, fanii și muzicienii grupându-se pe diverse portaluri și grupuri de socializare. O treabă bună, căci veștile circulă în acest mediu aproape cu viteza luminii. Cei mai norocoși ajung și la finanțări pentru evenimente live, pe teren, dar cei mai mulți nu au mai ajuns la spectacole cu montare „clasică”. Ideea unor reuniuni și prezentări live a venit de la sine. Dacă nu mai putem crea evenimentele pe teren, le creem pe internet.
ELECTROSTATION 1
Pentru prima întâlnire între creatorii și consumatorii de muzică electronică am invitat trei muzicieni din străinătate și unul din România, apropiați prin creația lor de genul Școlii Berlineze de Muzică Electronică (BSM) . Acest stil a fost deschis în anii 70-80 de componenții trupelor Tangerine Dream, Klaus Schulze, urmați de alții. Componenții trupelor au avut și cariere solo de succes, fiind remarcați mai ales Edgar Froese și Manuel Gὄttsching. În Marea Britanie au fost reprezentați de Radio Masacre International și în SUA de Michael Garrison. Chiar și Pink Floyd a virat cu albumul Pompeii spre curentul psihedelic și BSM, utilizând sintetizatoarele.
Michael Brückner este primul invitat, din Mainz, Germania. Compune muzică ambientală din 1992 și are un palmares impresionant și divers, de peste 100 albume. A povestit câte ceva despre activitatea sa, apoi a descris ceea ce se numește Școala Berlineză de Muzică electronică, amintind de corifeii ei din anii 70-80. Factorul declanșator pentru el l-a reprezentat albumul Mirage, al lui Klaus Schulze.
El a pregătit, special pentru această întâlnire, un scurt film cu exemplificări din creația sa.
Noi am mai selectat și un pasaj dintr-unul dintre albumele sale „foarte SF”. Cu imagini ale graficianului britanic Chris Foss și o influență evidentă Jean Michel Jarre, bănuită încă din titlul scris în limba franceză, L’Etoile Inconnue, de pe albumul „R is for Rocket and S is for Space”.
„Atunci când pornesc o compoziție, creația e un act care ține mai mult de improvizație, structurile „cresc” în timp ce lucrez” ne spune Michael Brückner.
Am văzut că Michael Brückner este un cititor împătimit de SF, după unele titluri ale compozițiilor sale.
Ne-a mărturisit că și scrie SF, de aceea l-am invitat să ne citească într-una dintre ședințele viitoare.
Un pasaj din prezentarea sa muzicală este redat mai pe larg aici:
Și-a aniversat ziua de curând, pe 6 decembrie, de aceea i-am urat și un Happy Birthday călduros.
La fel, l-am felicitat și pe Sequentia Legenda, numele artistic al lui Laurent Schieber, din Franța, care a aniversat rotunda sa vârstă de 55 de ani cu un video de prezentare a creației sale, în limba engleză.
Iată aici varianta cu traducere în limba română, pe care a pregătit-o împreună cu noi, pentru ascultătorii de muzică electronică din România.
El locuiește într-o frumoasă zonă submontană, în estul Franței, și crează muzică electronică din 2014. S-a bucurat să se întâlnească și cu Michael Brückner într-un eveniment unde ei au susținut un concert live, într-un festival.
Odată cu piesa Fly Over Me, din albumul Blue Dream, și-a început aventura împlinirii muzicale, începând cu primul dintre cele 8 albume realizate de el până acum. Pentru el, muzica reprezintă o formă de exprimare a sufletului, a spiritului, ce vine din inimă și poartă mesaje de dragoste și speranță. „Muzica BSM este o formă care vine din interior, din inimă, care diferă după spiritualitatea și sensibilitatea proprie fiecărui artist.” ne-a declarat el. „Nu am o regulă a compunerii unei muzici. Dar da, inspirația pentru mine vine spontan, iar imaginile din Cosmos mă inspiră, mă influențează când construiesc titlurile”.
Andrea Michele Vincenti a fost al treilea invitat, dar nu a putut participa, din păcate, la întâlnire.
Născut în 1978, trăiește în centrul Italiei, în Lecce, lângă Bari. Este un claviaturist, chitarist, producător și aranjor italian de muzică ambientală și spațială. De asemenea, este scriitor și director al unui grup de artă, numit Orfeus. A realizat coloane sonore pentru filme, scurtmetraje, iar muzica sa este folosită de youtuberi de diferite naționalități, de pe toate continentele. Andrea Michele Vincenti s-a remarcat în domeniul muzicii electronice clasice, New Age, din 2012, când a lansat albumul „Luce” și apoi „Olden Golden Powder”. Promotor al artei și muzicii avangardiste, și-a promovat creația prin propria sa producție și editură, AMV Records. Este căsătorit cu Anna Liuzzi, care este artist vizual și grafician.
Am selectat câteva piese pentru tematica acestei întâlniri: Planando – Alunecând:
Rază interstelară:
Antkuano – un cuvânt hawaian.
Invitatul ce a urmat este Mihai Adrian Simion, aproape cu aceleași prenume cu predecesorul prezentat aici, cunoscut în lumea muzicală prin pseudonimul său nonconformist și provocator, Alba Ecstasy. Este din București și în ultimii săi 20 de ani de activitate a produs aproape 140 de albume de muzică ambientală, spațială, încadrabile Școlii Berlineze de muzică electronică. Are un palmares bogat de colaborări cu producători de muzică, cu firme de producție de sintetizatoare, realizând prezentări, patch-uri, baze de sunete pentru muzicieni și firme, cu o carieră de succes în lumea sintetizatoarelor.
Pasajul prezentat este The Long Way to Mars. Lumea interioară prezentată este o lume calmă, dar plină de pericole.
Pasionat de Cosmos, de științe, este interesat de noutățile din domeniul muzical, tehnologic, gnoseologic, reflectate în creațiile sale.
Așteptăm și creațiile sale literare pentru revista Helion!
Departe de casă, printre stele și galaxii:
Adrian Chifu vă este bine cunoscut prin creația sa literară SF, prin arta sa grafică din paginile mai multor reviste SF, talentul său depășind „granițele” clubului Helion și având comenzi pentru diferite reviste de profil. A fost apreciat pentru realizările sale experimentale de film SF, în condiții de amator talentat, iar muzica este făcută tot din pasiune, venind dinspre dance-electronic, într-un mod în care „se joacă” și se re-creează în mod inteligent.
Știința, cunoașterea științifică dar și cercetările de la limitele cunoașterii sunt domeniile sale de prim interes, de unde inspirațiile sale iau forme de structuri, culori dar și aliniamente muzicale, ritmate, ambientale. Universul are o logică pentru el, lucrurile se aranjează în legi clare, cu un sens, cu o direcție, chiar dacă e distopică, entropică, în unele viziuni ale sale. Sunt semnale că OMUL are două destine ce îi stau în față, mereu la alegerea sa „arbitrară”. A dezvoltării, explorării, adaptării, sau spre cea entropică, a autodistrugerii, sub influența demonilor ce îl bântuie.
Au fost inserate în textul de mai sus și câteva dintre concluziile extrase din discuțiile care au urmat prezentărilor muzicale.
Înregistrarea întâlnirii se află începând de azi pe canalul youtube Spacers.