Odes este un album de cântece populare grecești, realizată de Irene Papas și Vangelis. Toate melodiile sunt tradiționale, cu excepția a două care sunt compoziții originale ale lui Vangelis. Înregistrat în studiourile Nemo, Londra, în 1979, întregul album este interpretat și produs de Vangelis, cu adăugarea unui cor de cinci persoane în piesa de deschidere și, desigur, vocea principală a Irenei Papas. Primul număr al albumului pe disc compact a fost produs doar în Grecia (Polydor 833 864-2). O ediție remasterizată a fost lansată de Universal Music în 2007.

 

„Odes prezintă cea mai inspirată colaborare imaginabilă.

Este o colecție de compoziții de Vangelis cu vocea marii cântărețe de operă Irene Papas. Vocea, în greacă, devine un instrument important al designului sonor al lui Vangelis. Are un talent în a ști când să împingă instrumentalul poroeminent și când să permită ca vocea lui Papas să domine – chiar și până la unele redări a capella. Papas este la fel de bună ca întotdeauna; Vangelis este mereu acolo. Atmosferele sunt puternice, iar peisajele sonore sunt dramatice și dinamice. Acest aer clasic este greu de obținut, și  este esențial.

Merită orice efort să-l procurați. Singurele comparații logice sunt Vas , Sheila Chandra , Lisa Gerrard , Natacha Atlas și Yungchen Lhamo.”

(recenzie a lui Jim Brenholts).

 

Piese:

  1. „Les 40 Braves” ( Gr : Saranda Pallikaria;  Cei 40 Tineri) – 5:19
  2. „Neranzoula” (Micul Portocal) ( Gr : Νεραντζούλα;  Micul Portocal) – 5:5
  3. „La Danse du Feu” ( Gr : Dansul focului; En : Dansul focului) (Compoziție originală) – 6:06
  4. „Les Kolokotronei” ( Gr : The Kolokotroneis; Familia  Kolokotronis ) – 3:20
  5. „Le Fleuve” (  Râul) – 6:46
  6. „Racines” (En: The roots; Rădăcini) (Compoziție originală) – 8:52
  7. „Lamento” ( Gr : Moiroloi;  Lament) – 8:31
  8. „Menousis” ( Gr : Ο Menousis ) – 6:37
  • Piesele 3 și 6 compuse de Vangelis
  • Piesele 1, 2, 4, 5, 7 și 8 sunt folclor tradițional, melodii aranjate de Vangelis cu versuri de Irene Papas și Arianna Stassinopoulos

„Les 40 Braves” descrie 40 de tineri în drum spre cucerirea orașului Tripolitsa în timpul Războiului de Independență al Greciei . În timpul călătoriei, se întâlnesc cu un bătrân, întrebându-i unde se duc și răspunsul lor este „ să cucerească orașul Tripolitsa ”.

„Neranzoula” este o descriere a unui mic pom de mandarine, care este un simbol al statului Grecia, în timpul ocupației otomane.

„Dansul focului” este o mică trilogie. În prima parte, suntem introduși în dansul popular grec „Πυρίχιος”, partea a doua și a treia descriu peisajele rurale ale Greciei, probabil văzute din punctul de vedere al ciobanului, partea a treia prezintă sunetul flautului grecesc, similar cu cel instrument de ocarină, care este de obicei cântat de ciobani, în timpul păscutului turmei, în luncă.

„Les Kolokotronei” au fost una dintre cele mai importante familii grecești din mișcările de rezistență și independență grecești. Versurile descriu rușinea pe care o simt din cauza ocupației turcești a pământului lor, în măsura în care nu au pus piciorul niciodată pe pământ, până când acesta este eliberat. Ei fac totul călare, luptă, mergând la biserică, sărbătorind, etc.

„Râul” vorbește despre frumusețea copleșitoare a lui Jannes, un faimos râu grec din Messinia, Peloponessos.

„Rădăcinile” este o versiune extinsă a peisajului țării grecești menționat mai sus. Aici, Vangelis folosește un aranjament similar, care în același timp are o mare asemănare cu compoziția sa mai veche „toți am fost dezrădăcinați” de pe albumul său „Earth”. Vom regăsi și sonoritățile și inflexiunile specifice fluierului românesc, aromân, în această compoziție.

„Lamento” este cântat de o mamă care și-a pierdut fiica, descrisă în versuri drept o bărcuță decorată pentru plecare peste râul Styx. Cântecul descrie durerea mamei la pierderea ei și refuzul fiicei ei de a părăsi lumea celor vii.

„Menousis” descrie evenimentele unui personaj din basmul popular (probabil un individ real), care în beție își ucide soția din cauza presupusei ei infidelități.