Foto: www.universetoday.com/Credit: JAXA

Lander-ul lunar al Agenției Spațiale Japoneze, cunoscut sub numele de SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) și-a început călătoria lunară pe 19 ianuarie 2024, când a aterizat pe suprafața Lunii. Misiunea sa a fost să testeze tehnologia de aterizare lunară și să colecteze date despre geologia suprafeței selenare.

La scurt timp după ce a atins suprafața Lunii, devenise clar că sonda a aterizat într-un unghi ciudat, orientarea panourilor solare fiind greșită, iar asta însemna că nu puteau genera atâta energie electrică pe cât se aștepta, permițând ca lander-ul să funcționeze timp de câteva ore, imediat după ce se ivea lumina și chiar cu puțin timp înainte de apus.

Important de amintit ar fi că, o zi pe Lună durează mai multe zile pământene și astfel, prima noapte pentru SLIM a început pe 31 ianuarie. În mod surprinzător, SLIM a supraviețuit primei nopți lungi în care temperaturile au ajuns la -170 de grade. SLIM nu a fost niciodată conceput pentru a supraviețui nopților reci de pe Lună, așa că a fost o surpriză revenirea lui cu succes pe 15 februarie.

Echipa de operațiuni pentru SLIM a fost desființată în martie, dar, surprinzător a fost că, după a doua noapte lunară, s-a primit de la lander un nou semnal. Depășind așteptările tuturor, se pare că SLIM nu avea de gând să renunțe încă și tot trimitea imagini. Dispozitivul de aterizare a fost chiar surprins după a doua noapte de camerele de la bordul orbiterului Chandrayaan-2 în timp ce zbura.

Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) a dezvăluit că SLIM a înfruntat cea de-a treia noapte lunară la mijlocul lunii aprilie, după ce, pe 23 aprilie 2024, a primit o imagine a suprafeței Lunii de la aterizare.