Spălătoresele

Fotografie de grup cu spălătoresele din Thaal’Gar, oraș pierdut în eternele cețuri ale Perimundului. Această meserie se transmite din generație în generație și implică un efort constant din partea lor pentru a menține un standard înalt de servicii. De aceea lucrează în ture, de noapte și de zi, curățând lințoliile, pernițele de sicriu, batistele și bineînțeles hainele tanaților. Cum acolo nu exista apă, cel puțin ceea ce înțelegem noi prin apă, ele se ajută de umorile anumitor mortăciuni, pe care le prind bărbații lor folosind metode milenare. Nu este o munca ușoară, dar o fac cu placere.

Iadsan a Chladhaicheas na Mairbh

Fotografie de grup cu familia necroforilor din Halma gn’ Rahs, oraș aflat în partea muntoasă a Perimundului. Ei sunt cei care se ocupă cu dezgroparea tanaților și primirea lor în noua lume, în compania Comisiei de Întâmpinare Metempsihotică. Necroforii trebuie să aibă un simț deosebit, necesar găsirii locurilor unde trebuie săpat, pentru scoaterea la suprafață a noilor locuitori ai Perimundului. Ei se plimbă necontenit pe întinsul regiunii de care aparțin și semnalizează cu lumânări zona aproximativă. Restul echipei vine și dă la o parte pietrele, copacii, fundațiile de casa, în general eliberează întâi locul și după aceea se apucă să sape. La urmă vine Comisia și îi liniștește pe proaspeții tanați, care de cele mai multe ori sunt speriați de ceea ce li se întâmplă. În cazul de față fetița din stânga imaginii, Shilla, este cea care are simțul special, cel de-al nouălea.

Copiii Eternității 

Cu toții ne-am dorit poate, la un moment dat, să fim copii pentru totdeauna, sau măcar să prelungim copilăria. Fară griji, supărări sau frustrări. Să avem acea stare de continuă curiozitate, de mirare în fața oricărui lucru nou, să-l cunoaștem mai bine. Cu timpul, crescând, devenim mai opaci la exterior, nu mai avem timp sau nu mai vrem să aflăm de ce și cum Universul din jurul nostru funcționează. Trecem prin viață cu viteză, mergând pe automat, monoton, cu țeluri superficiale, iar la sfârșit, brusc, avem revelația că anii au trecut și tot ce-am realizat, tot ce-am agonisit prin garaje și magazii, vor fi aruncate la gunoi de cei care ne vor urma. De aceea amintirile din copilărie ne aduc, pentru unii, o stare de bucurie, de bine, de pace interioară. O revedere cu cei dispăruți între timp. În Perimund este mult mai ușor. Cine ajunge acolo copil, așa vă rămâne pentru Eternitate, alături de foștii prieteni, alături de părinți. Care ajung și ei acolo când le vine sorocul, din întâmplare sau intenționat. Pentru că da, în Perimund se poate ajunge pe diverse căi și se poate și întoarce de acolo.
Aceştia sunt copii ai Perimundului, ne vom întâlni cu ei acolo.

De vorbă prin spitale

O scurtă trecere în revistă a procedurii, înainte de operație.
În Perimund există spitale, având tradiție de peste 80.000 de ani, cu doctori ce încă mai lucrează, dar și cu noi veniți, ce aduc tehnici medicale îmbunătățite. Nivelul de cunoştințe la care au ajuns le permite tratarea cu succes a oricărei boli. Tratamentul este administrat chiar în spital deoarece necesită aparatură specială. Intervențiile chirurgicale, extrem de complicate, sunt executate de medici care au participat cândva la construirea complexului megalitic de la Karahan Tepe.

O perație, două perații

Pregătirea pacientului pentru operație. Nu este anesteziat, deoarece nu simte nimic. În Perimund nu există dureri, ceea ce este bine, în general. Unii dintre cei de acolo ar vrea să mai simță câte un junghi la inimă, câte un spasm involuntar la gât, câte o împunsătură la ficat, dar nu se poate. Așa că vin să se opereze doar că să aibă măcar acea stare de spirit, în care nu știi dacă te mai ridici sau nu de pe masa de operație. Alții chiar au nevoie de chirurgi deoarece în Perimund nu se moare, dar accidente se întâmplă totuși. O mână ruptă, sau picior, fiecare cum îi e norocul. Bucuroși sau nervoși, după cum au planurile în ziua respectivă.

Răgazul

Din când în când mai este nevoie și de câte o pauză, În Lanthar, unul dintre multele spitale din Perimund, se lucrează fară întrerupere. Angajații n-au mai ieșit de acolo de mii de ani, unii chiar de zeci de mii de ani. Ei sunt obișnuiți și chiar le place. Nu lucrează în ture, efectiv nu se odihnesc. Doar câte o pauză, la câteva zeci de ani, este îndeajuns.

Stomathanatolog

Că ești viu, că ești tanat, la un moment dat trebuie să iei calea celui care se ocupa de igiena celor din gură. În Perimund ai avantajul că poți să mergi împreună cu prieteni sau neamuri și nu-i nevoie să fie întregi, doar capetele. Poți să-i iei într-o sacoșă sau geantă de călătorie, dacă sunt mai mulți. Aici, de față, Dumitrel a venit cu fratele său mai mic, cel în poală. Așteaptă cuminți să vina domnu’ stomathanatolog. Nu li s-a cariat vreo măsea sau dinte, că n-are cum, au venit să înlocuiască vreo două cu altele, de la vechituri, mai noi, că astea s-au crăpat sau tocit.