Centrul galaxiei Calea Lactee este mult prea departe pentru a-i face o vizită, dar asta nu înseamnă că nu îl putem explora.

Cu ajutorul telescoapelor putem să vedem cum arată centrul galaxiei în diferite tipuri de lumină. Traducând datele digitale primite (1 și 0) de la telescoape în imagini, se pot crea reprezentări vizuale care ar fi invizibile pentru noi.

Dar ce ar însemna dacă am putea să auzim aceste date?

Cercetătorii de la Chandra X-Ray Observatory au reușit să transforme imaginile superbe ale Căii Lactee în melodii, printr-un proces numit sonification.

centru galaxie

Centrul Galaxiei – sursa Wikipedia

Această traducere a imaginilor în sunete începe din partea stângă a imaginii și se mișcă spre dreapta, sunetul reprezentând poziția și luminozitatea surselor. 

Pentru centrul galaxiei, obiectele luminoase din partea de sus a imaginii sunt auzite prin sunete mai înalte, iar intensitatea luminii controlează volumul.

Stelele și celelalte surse compacte sunt transformate în note individuale, iar norii de gaz și praf produc un sunet similar cu drone music.

Crescendo-ul apare atunci când muzica ajunge în dreptul regiunii foarte luminoase din partea dreaptă-jos a imaginii.

Pe lângă sunete pentru centrul galactic, cercetătorii au produs și variante pentru Cassiopeia A și Stâlpii Creației.

Pentru Cassiopeia A sunetele sunt legate de patru elemente descoperite în rămășițele unei stele explodate, dar și de alte date cu energie mare.

Distribuția siliconului (roșu), a sulfului (galben), calciului (verde) și fierului (mov) sunt descoperite mergând spre exterior din centru, începând de la locația stelei de neutron. Acestea se dispersează în patru direcții diferite și volumul este controlat de intensitate.

În ceea ce privește Stâlpii Creației, ca și în cazul centrului galaxiei, sunetele sunt redate de la stânga la dreapta. Poziția verticală a luminilor controlează pitch-ul și se acordă o atenție sporită structurii stâlpilor care poate fi auzită trecând de la pitch-uri înalte la joase.

Pentru o audiție a tuturor celor trei melodii și mai multe explicații, puteți să accesați aici site-ul Chandra X-Ray Observatory.

Mai multe informații despre sunetele universului puteți să vedeți aici, pe A Universe of SOUND.


Autor: Mihai Mariș