Marți, 22 septembrie, astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost nevoiți să efectueze manevre de urgență pentru a evita un obiect spațial. Se pare că acest obiect spațial ar proveni din resturile unei rachete japoneze care ar fi trecut la „câțiva kilometri” (mile) de stație, iar pentru precauție, traiectoria ISS a fost schimbată pentru a o îndepărta de obiect.
Potrivit agenției spațiale americane NASA, citată de sciencealert.com, „cei trei membri ai echipajului – doi ruși și un american – s-au mutat pe nava spațială Soyuz când a început manevra, astfel încât să poată evacua dacă este necesar”.
Acest tip de manevră este necesar în mod regulat pentru că ISS orbitează la aproximativ 260 de mile (420 de kilometri) deasupra Pământului, la o viteză de aproximativ 17.130 mile pe oră (27.568 km / h) iar la o asemenea viteză, chiar și un obiect mic ar putea deteriora grav un panou solar sau altă fațetă a stației.
Potrivit NASA, 25 de astfel de manevre au avut loc între 1999 și 2018.
NASA estimează că asemenea obiecte spațiale sunt în număr foarte mare în jurul planetei (peste 500.000), unele provenind din perioada programelor spațiale ce s-au desfășurat în timpul Războiului Rece și care sunt mai mari decât o minge de ping pong. Suprafața terestră nu este pusă în pericol de prezența acestor „deșeuri spațiale”, dar ele sunt foarte periculoase pentru rachetele, capsulele, sateliții și instrumentele științifice din spațiu.
Crearea rețelei de sateliți Starlink, de către compania SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, care urmează să furnizeze, din spațiu, către Terra, internet de mare viteză, a fost asupru criticată de numeroși oameni de știință, aceștia avertizând că sateliții Starlink sunt „o ameninţare la adresa astronomiei”.
Cornel Seracin
Surse: www.sciencealert.com și www.descopera.ro
Foto: NASA