Andromeda Galaxy – M31
Galaxia Andromeda sau M31, se afla la o distanta aproximativa de 2.5 milioane de ani-lumina de sistemul nostru solar, are un diametru de aproximativ 200.000 de ani-lumina (vs 105.000 galaxia noastră) și se estimează căa ar contine 1 trilion de stele (un milion de milioane). Andromeda are la rândul ei 36 de galaxii satelit, dintre care două sunt vizibile în imagine, M32 deasupra şi respectiv M110 în dreapta jos chiar lipită de ea.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Andromeda%27s_satellite_galaxies
Detalii tehnice ale instrumentului de observație:
Nikon D7500, Tamron 16-300mm (la 300mm), DIY tracker.
Expunere totală de 20 de minute (40 x 30 sec. stack-uite in Sequator)
Luna în culori – mineral moon
Culorile sunt accentuate, pentru a scoate în evidenţă diferitele minerale ce compun suprafaţa lunară. De aici termenul de „mineral moon” folosit la acest gen de fotografie.
În mod normal, deşi aceste diferenţe de culori sunt prezente, nu pot fi distinse cu ochiul liber sau într-o fotografie normală şi necesită realizarea unei fotografii compuse din câteva zeci de cadre suprapuse, pentru reducerea „zgomotului” şi pentru a permite evidențierea culorilor în postprocesare.
Detalii tehnice:
Nikon D7500, Sky-Watcher 700mm.
Orion – the Hunter
Este o imagine mai mult artistică pentru a evidenţia structura constelaţiei şi pentru a scoate în evidenţă diferenţele de culoare a diferitelor stele, care nu sunt chiar așa de evidente cu ochiul liber.
Culoarea albă sau albăstruie este cea a stelelor mai tinere sau super gigante cum este Rigel, iar culoarea galben-roşiatică corespunde stelelor bătrâne şi a gigantelor roşii, cum este cazul Betelgeuse.
Un lucru interesant de remarcat în astronomie/astrofotografie, este lipsa stelelor verzi!
Detalii tehnice:
Nikon D7500, Tamron 16-300mm (la 35mm)
Geza Gabor