Concepție artistică ESA.int

ESA provoacă companiile din Statele Membre UE să proiecteze o fabrică de dimensiuni reduse pentru testarea capacității de producere de oxigen pe Lună. Echipe din domeniul industrial se întrec în această vară pentru a propune și demonstra proiecte pilot, câștigătorul urmând să fie declarat în septembrie.

Această tehnologie compactă va ajuta la evaluarea perspectivei construirii unor fabrici mai mari pentru a produce material de propulsie – oxigen și hidrogen- pentru nave spațiale, aer pentru astronauți și materii prime; respectiv metale pentru echipamente.

Direcția ESA pentru Explorări Robotice și cu Echipaj Uman a selectat Airbus Defence and Space în Germania, OHB în Italia, Space Applications în Belgia și Thales Alenia Space în Marea Britanie ca lideri ai echipelor concurente pe parcursul unui studiu de vară ce are scopul de a dezvolta concepte privind sarcina utilă, îndeplinind cerințe stricte de performanță.

Conceptul de bază a fost deja dovedit. Probele returnate de pe suprafața lunară confirmă faptul că regolitul lunar are o compoziție de 40-45% oxigen, fiind cel mai abundent element al său. Dificultatea constă în faptul că acest oxigen este legat chimic sub forma de oxizi, în minerale sau sticlă, deci nu este disponibil pentru utilizarea imediată, trebuind să fie supus unor tratamente fizico-chimice complexe.

ESA a stabilit obiective stricte pentru sarcina utilă care este propusă pentru a fi lansată pe un viitor modul Lunar permanent:

  • Preluarea de probe și extragerea a 50-100g de oxigen
  • O demonstrație că poate fi extras mai mult de 70% din oxigenul disponibil dintr-o mostră de rocă lunară
  • Efectuarea de măsurători de precizie a producției de oxigen și metale
  • Îndeplinirea sarcinilor înainte ca Soarele să apună pe suprafața lunară, pentru a fi asigurată energia electrică din panouri solare fixe (< 10 zile pe Pământ zile utile, față de 14 zile de iluminare parțială și totală)

Au început să lucreze din luna iunie, companiile având la dispoziție doar trei luni pentru a elabora proiectele.