Clubul Helion și, implicit, publicațiile lui tipărite HELION și BIBLIOTECA NOVA au avut bune legături cu cea mai importantă Convenție Europeană de Science-Fiction – EUROCON.

Revista Helion a devenit cea mai laureată publicație românească la Convenția Europeană, fiind distinsă cu premiul pentru fanzin și magazin s.f. în anii: 1984 la Brighton (în Marea Britanie), în 1988 la San Marino (în Italia) și în 2021 la Fiuggi (în Italia) din nou.

Niciodată la EUROCON-urile respective Helion nu a avut niciun reprezentant.

În Anglia în 1984 România a fost reprezentată de Ion Hobana, care a plecat din București cu traduceri ale revistei Helion din 1983,  în engleză, franceză și rusă.

Apoi a urmat succesul din San Marino din 1988, când am trimis mai multor reprezentanți din juriu traducerea în engleză a revistei.

În 1989 la Budapesta BIBLIOTECA NOVA, care era șapirografiată atunci, a fost distinsă cu premiul EUROCON pentru publicații.

În 1994 clubul Helion a fost pivotul organizării EUROCON-ului de la Timișoara.

EUROCON care a ieșit foarte bine, stârnind aprecieri unanime din diverse colțuri ale Europei.

Subsemnatul, Cornel Secu, a fost distins atunci cu premiul pentru cel mai bun promotor.

Se trece și acest premiu în contul Helion-ului.

Premiul de anul acesta de la Fiuggi (Italia) a însemnat o mare surpriză, ca și premiul de la Brighton din 1984 din Anglia.

De ce este o mare surpriză? Pentru că în țară există o ruptură clară în fandom. O tabără anti-ARCASF, deci și anti-Helion, cu atacuri periodice, mai ales atunci când se organizează ROMCON-uri și, iarăși, când se fac nominalizări pentru premiile EUROCON.

Dar să ne întoarcem la surpriza de anul acesta de la EUROCON.

Unu – a existat în ultimii 2-3 ani o anumită ostilitate a unor reprezentanți ai juriului EUROCON, față de propunerile ARCASF.

Doi – a existat o anumită presiune din partea unor „reprezentanți” ai fandomului românesc, bineînțeles, neautorizați, dar care se bucură de o anumită (sau, mai bine zis, se bucurau) trecere pe lângă o parte din membrii juriului, ca și pe lângă unii reprezentanți ai unor țări, mai ales cele din fosta Iugoslavie (cum ar fi Muntenegru, Croația, Serbia).

Trei – o anumită adversitate din partea câtorva fandomuri din Marea Britanie (Irlanda, Anglia).

Cu toate acestea Helion-ul a ieșit biruitor.

Repet, fără să aibă vreun reprezentant, fără să aibă vreo echipă de lobby.

Ca să ieși învingător în competiție cu publicații foarte puternice din Anglia, Franța, Germania, Olanda, Suedia, Polonia, Ungaria, nu-i deloc la îndemâna orișicui.

La premiul Chrysalides BIANCA SOL cu MAJESTIQUE avea șanse mari din start, știindu-se modul de premiere.

Așadar, la Fiuggi în Italia, Helion-ul (clubul) a reușit dubla, cum se zice în sport.

Două premii la EUROCON pentru un club românesc este un succes care se întâmplă pentru prima dată.

 

Organizarea SESIUNII HELION cu o bună participare în 2020 și în 2021, a Conferinței Internaționale Helion în 2021, a concursurilor Helion (chiar dacă Casa de Cultură a municipiului Timișoara și-a încălcat obligațiile de a acorda premiile) a însemnat un efort de organizare, care a fost răsplătit prin calitatea participării, prin nivelul intelectual ridicat al conferințelor și comunicărilor.

Helion-ul s-a dovedit în ultimi doi ani, trecând prin pandemie, că este puternic și reprezentativ, aducând lauri importanți fandomului românesc.