Cozzzmonautica oferă educație alternativă, documentare, praf stelar, sunete siderale, colaborări fructuoase între știință și artă, și îi aduce laolaltă pe iubitorii de SF, pasionații de explorări spațiale și pe cei interesați de originile și istoria universului. Din 2006, Cozzzmonautica te poartă lin într-un zbor imaginar prin univers și urzește un cântec de leagăn care însoțește orice lansare spre exoplanete, găuri negre și galaxii îndepărtate.

Cozzzmonautica, la Misc, spl. N. Titulescu

Cozzzmonautica construiește și imaginează rachete în muzee, case, clinic, observatoare astronomice și alte spații primitoare. Cozzzmonautica nu caută exploatarea cu orice preț a zăcămintelor orbitale și nici terraformarea forțată a lumilor neexplorate. Cozzzmonautica menține aici pe Pământ fiorul cosmic și setea de cunoaștere cu privirea ațintită spre cerul înstelat al nopții, în inima orașelor unde, orbiți de lumină, uităm că ne aflăm undeva pe unul din brațele Căii Lactee.

Cosmologii Naufragiate

Charles Stross descrie în Accelerando (2005) cum întreaga galaxie se umple de resturile și ruinele unor civilizații superinteligente, moarte sau muribunde:

„huruiala în pustie a datelor degenerate, comprimate în fractali, și a proceselor postconștiente încetinite, oricât de mult spațiu de stocare ar sacrifica în schimbul puterii de procesare”

În Dark Eden (2014), Chris Beckett ne relatează o povestire apocrifă, o nouă geneză de pe o planetă fără soare unde viața e bioluminescentă și strălucește în întunericul veșnic, unde prima pereche incestuoasă de fondatori dă naștere unei umanități eșuate și abandonate de cei de acasă. Legi, cântece, conflicte, descoperiri, tradiții, superstiții, explicații despre univers amintesc vag de fragmente de trecut și tehnologii uitate, de pe un Pământ imposibil de atins: mașini, jucării de lemn cu roți, tastaturi de calculator din lemn cioplit (inexplicabile și sfinte) și porunci venite de la prima Mamă.

Haideți sa speculăm împreună ce fel de universuri stranii și ce cosmogonii răsar la bordul imenselor epave ruginite, trimise către alte lumi şi eșuate la distanță de mii de ani lumină pe planete îndepărtate.

Ce fel de explicații despre lume apar și dispar atunci când eșuăm pe malul oceanului cosmic (Carl Sagan)?

Si dacă asta nu vă e de ajuns, atunci haideți sa consideram că si aici jos pe nava spațială Pământ (Spaceship Earth) suntem tot niște exilați planetari, eșuați out-of-Africa după mii şi mii de ani de migrație.

(Via Ștefan Tiron)

https://www.facebook.com/MiscArtsRomania/