Firebase (2017)

Firebase (2017)

Chiar dacă nu ești fan SF, proabil ai văzut un film de Neill Bloomkamp. Talentatul regizor sud-african a intrat pe scena mare a filmului, cu Chappie și Elysium, două filme de succes, din ultimii ani. După mine, cel mai bun film al lui Bloomkamp este District 9, care aduce o nouă viziune pe tema atât de bătută a contactului între civilizații.

Astăzi nu vreau să vă vorbesc despre filmele de lung metraj ale acestui regizor, ci despre incursiunea sa în domeniul scurt metrajului. Neill a avut o prolificitate explozivă în 2017, lansând nu mai puțin de 5 scurtmetraje plus o miniserie de patru episoade scurte. O să recenzez seria de filme care au tangență cu S.F.-ul și genurile conexe în această rubrică și o să încep cu Firebase.

Firebase, la fel ca toate celelalte filme scurte, au fost produse de Oats Studios, deținut de Bloomkamp, cu sediul în Canada. Ce face deosebire la acest studiou este capacitatea sa financiară (susținută de banii lui Bloomkamp) . În general, filmele scurte sunt filme de autor sau filme independente, cu micro sau mini bugete, de  câteva zeci sau maximum sute de mii de dolari (în cazuri exceptionale). Filmele lui Oats Studios, deși au cel mult 30 de minute, etalează caracteristicile marilor producții: CGI de calitate foarte bună, platouri de filmare bine dotate, machiaje și suport animatronic de cea mai bună calitate, locații exotice și decoruri generoase, inclusiv elicoptere, tancuri și alte mașini de luptă. Aceste elemente sunt apanajul producțiilor de milioane de dolari, care acum sunt prezente în filme de scurt metraj.

Firebase le are pe toate și, din acest punct de vedere, este o realizare absolut notabilă, din domeniul fimului scurt.  Povestea este remarcabilă: o victimă a războiului din Vietnam ajunge să dispună de puteri excepționale, terorizând ambele tabere ale conflictului, manipulând realitatea din jurul său. Jocul actorilor este foarte bun, având în unul din rolurile principale pe Steve Boyle, prezent în seriale de succes, cum ar fi Supernatural. Ce-i lipsește, probabil, este coerența filmelor similare, produse de artiști independenți. Filmul se termină abrupt și ce putem este să sperăm la o continuare, pentru că titlul ne spune că ar fi vorba de „Volumul 1”.

Îți recomand să vezi acest film scurt, pentru mixajul interesant de teme horror și S.F. și pentru realizarea impecabilă, din punct de vedere vizual. Filmul este bine primit de public, are peste 1.800.000 de vizualizări pe Youtube și o notă de 7.3 pe IMDB.

Titlu: Firebase
Producție: Canada, 2017
Regia și scenariul: Neill Bloomkamp
Distribuția: Steve Boyle, Nicole Goliath, Robert Hobbs
Filmul: https://www.youtube.com/watch?v=Tm0V24IEHao
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt3704676/?ref_=fn_al_tt_1