Sediul central al agenției NASA din Washington, D.C. a fost redenumit Cartierul General al NASA „Mary W. Jackson”. Aceasta a fost prima femeie afro-americană care a lucrat ca inginer aerospațial la Comitetul Consultativ Național pentru Aeronautică (NACA), succedat, în 1958, de Administrația Națională Aeronautică și Spațială ( NASA).

Mary Winston s-a născut în data de 9 aprilie 1921 și a crescut în Hampton, Virginia, unde a absolvit școala pentru afro-americani „George P. Phenix”, cu brio. A obținut diplomele de licență în matematică și științe fizice de la Universitatea Hampton, în anul 1942 și a fost membru al Alpha Kappa Alpha.

Jackson a servit mai mult de 30 de ani ca lider de Girl Scout ( „pionieri”, mișcare la nivel mondial, care, inițial a fost concepută doar pentru fete și femei). Mary W. Jackson a fost remarcată în anii ’70 că a ajutat copiii afro-americani din comunitatea ei să creeze un tunel eolian în miniatură pentru testarea avioanelor.

Mary Winston a fost căsătorită cu Sir Levi Jackson, marinar din Marina SUA, cu care a avut doi copii. În februarie 2005, la vârsta de 83 ani, Mary W. Jackson a murit.

„Mary W. Jackson a făcut parte dintr-un grup de femei foarte importante care au ajutat NASA  să trimită astronauți americani în spațiu. Mary nu a acceptat niciodată status quo-ul, ea a ajutat la ruperea barierelor și la deschiderea oportunităților pentru afro-americani și pentru femei în domeniul ingineriei și tehnologiei”, a afirmat, potrivit www.descopera.ro, Jim Bridenstine, administrator al Administrației Naționale de Aeronautică și Spațiu.

Înainte de a ajunge în industria aerospațială, Mary Jackson a lucrat ca profesoară de matematică, contabilă și secretară în armata americană. La West Area Computing Unit a lucrat inițial ca matematician cercetător, devenind cunoscută drept unul dintre „computerele umane” de la Langley. Ulterior, a testat modul în care navele spaţiale reacţionează la vânturile puternice. Mary Jackson este autoarea a numeroase studii, în special despre zborurile supersonice.

Povestea lui Mary W. Jackson este prezentată în cartea de non-ficțiune din anul 2016, „Figuri ascunse: Visul american și povestea nespusă a femeilor de culoare care au ajutat la câștigarea cursei spațiale” . Mary W. Jackson este unul dintre cei trei protagoniști din filmul „Figurile ascunse” , lansat în 2016, ecranizare după cartea mai sus amintită.

„Suntem onorați că NASA continuă să celebreze moștenirea mamei noastre și a bunicii noastre Mary W. Jackson”, a spus Carolyn Lewis, fiica acesteia.

Mary W. Jackson a condus o serie de programe care au influențat angajarea și promovarea femeilor în domeniile științifice, tehnologice, de inginerie și matematică ale NASA. Anul trecut, Mary W. Jackson a fost distinsă postum cu Medalia de Aur a Congresului SUA, cea mai mare onoare acordată unui civil.