Potrivit unei animații produsă de NASA, atmosfera lui Marte se scurge, fiind topită de Soare

În timp ce orbita în jurul Planetei Roșii, nava spațială MAVEN a NASA a oferit noi informații despre cea de-a patra planetă de la Soare. Astfel, imaginile trimise de navă, către NASA, au scos în evidență faptul că magnetosfera lui Marte este prea slăbită pentru a proteja planeta împotriva furtunilor solare nemiloase, acestea dispersând deja mare parte din atmosfera planetei Marte. Din cauza Soarelui, potrivit unei animații produsă de NASA, atmosfera lui Marte se scurge încetul cu încetul. De asemenea, imaginile trimise au dat posibilitatea NASA să ofere și cea mai bună priveliște asupra curenților electrici care înconjoară Marte.

„Acești curenți joacă un rol fundamental în pierderea atmosferică care a transformat Marte dintr-o lume care ar fi putut susține viața într-un deșert inospitalier. Acum lucrăm la măsurarea curenților pentru a determina cantitatea precisă de energie care este atrasă de la vântul solar și alimentează evacuarea atmosferică”, a spus fizicianul experimental Robin Ramstad de la Universitatea din Colorado, Boulder.

Actualmente, Terra are astfel de sisteme și le putem vedea chiar sub formă de afișaje colorate de lumină pe cerul nopții în apropierea regiunilor polare, cunoscute sub numele de auroră sau lumini de nord și sud. Aurora Terrei este puternic legată de curenți, generați de interacțiunea câmpului magnetic al „Planetei Albastre” cu vântul solar, care curg de-a lungul liniilor de câmpuri magnetice verticale în atmosferă, concentrându-se în regiunile polare. Studiind fluxul de electricitate la mii de kilometri deasupra capului nostru, putem afla doar o parte din povestea despre situația de pe Marte. Diferența constă în câmpurile magnetice respective ale planetelor: în timp ce magnetismul Terrei vine din interior, magnetismul lui Marte se pare că nu vine din interior.

„Atmosfera lui Marte se comportă aproape ca o sferă de metal care închide un circuit electric. Curenții curg în atmosfera superioară, cu cele mai puternice straturi de curent circulând la 120-200 de kilometri deasupra suprafeței planetei”, a mai spus, potrivit www.nasa.gov, Robin Ramstad.

Cercetătorii sugerează că aceste furtuni solare ar fi provocat atâtea pagube în atmosfera lui Marte încât ar fi schimbat complet înfățișarea planetei. Lumea care era cândva luxuriantă și plină de apă, a rămas acum doar o rocă spațială stearpă.

Potrivit acestor noi imagini transmise de NASA de pe Planeta Roșie, planurile lui Elon Musk, fondatorul „SpaceX”, care dorește să colonizeze Planeta Roșie, ar putea fi blocate.

 

 

Foto: www.descopera.ro