Pentagonul a dat publicității, de curând, trei filme video înregistrate de piloți ai Marinei Statelor Unite, catalogate inițial „top secret”, și care au ajuns pe internet, printr-o scurgere de informații.

Pentagonul a decis să desecretizeze aceste filmări tocmai pentru a veni în întâmpinarea nelămuririlor publicului, care se întrebau dacă aceste înregistrări, apărute inițial la niște cercetători privați, sunt sau nu reale și dacă mai există și altele.

„Considerăm în continuare fenomenele aeriene surprinse în materialele video drept neidentificate”, a spus  purtătoarea de cuvânt a Pentagonului.  Departamentul Apărării consideră că filmulețele au fost dezvăluite către public pentru că nu dezvăluie aspecte secrete ale capabilităților armatei americane.

Înregistrările arată ce au filmat piloții unor avioane de luptă ale US Navy în timpul unor zboruri de antrenament, în 2004 și 2015, în zboruri nocturne, filmarea fiind trecută la un moment dat pe inversiunea culorilor, pentru a mări contrastul de vizibilitate nocturnă. Ele conțin și dialogurile între piloți. Un film a fost făcut în noiembrie 2004, și a ajuns pe internet, neoficial, în 2007.

Celelalte două întălniri de gradul doi s-au petrecut în ianuarie 2015 și au ajuns să circule pe internet în 2017 și 2018, fiind considerate unele cazuri dintre cele mai credibile.

Într-un articol publicat în decembrie 2017,  New York Times  dezvăluia că guvernul SUA a avut până în 2012 un program secret ce se ocupa cu investigarea cazurilor de obiecte zburătoare neidentificate. În aprilie 2019, US Navy a recunoscut că publicarea filmelor de către presă i-a determinat pe oficiali să schimbe regulamentele  privind raportările militarilor  de „aparate neautorizate sau neidentificate”.

Unul dintre piloții care au fost martori la fenomenul din 2004 a declarat în 2017 la CNN că obiectul se mișca într-un mod pe care nu și-l putea explica. „Când m-am apropiat, a accelerat rapid către sud și a dispărut în mai puțin de două secunde” „A fost extrem de brusc, ca o minge de ping-pong care lovește un perete”, a precizat el.

Programul Pentagonului pentru studierea unor întâlniri aeriene cu obiecte necunoscute s-a desfășurat între 2007 și 2012, dar s-a încheiat din lipsă de finanțare. Fostul șef al acestui program secret declara în 2017 la CNN că personal,  că sunt suficiente dovezi convingătoare despre faptul că „nu suntem singura entitate tehnologic inteligentă pe Terra”.  El a felicitat Pentagonul pentru faptul că  a certificat oficial aceste înregistrări video, dar a opinat că cercetările ar trebui continuate.