Tehnologia cuantică este utilizată de cercetători pentru viitorul metodelor de calcul sau a computerelor, însă potenţialul acestor tehnologii este dat și de materialele convenţionale, pe care dispozitivele le folosesc.

O echipă de oameni de știință a creat un metal ciudat, o combinaţie ytterbiu, rodiu şi siliciu. Aceste materiale, atunci când se află în apropierea zeroului absolut, permite apariţia fenomenului de inseparabilitate cuantică între electronii materialului.

Fizicienii au constatat că atunci când temperatura aliajului menționat este aproape de 0 grade Kelvin, adică -273.15 grade Celsius, electronii pot fi studiaţi în perechi. La această temperatură metalul este supus decoerenţei cuantice, în care materialul capătă caracterisitici probabilistice suplimentare.

Qimiao Si, cercetător din cadrul Universităţii Rice (Statele Unite ale Americii) a explicat că inseparabilitatea cuantică este baza sistemelor de calcul cuantice, fiind analogul bitului pentru sistemele de calcul convenţionale. În aceste condiţii, metalul ciudat poate avea caracterisitici de superconductor la temperaturi înalte. De asemenea, el poate reprezenta calea către îmbunătăţirea tehnologiei cuantice.

 

Sursa: https://futurism.com/scientists-strange-metal-entangled-electrons

Credit art: DongjunLu