Ciprian Vîntdevară, un astronom român din Bârlad, de la Observatorul Vasile Pîrvan, a identificat recent o nouă stea variabilă, pe care a botezat-o el însuși Bârlad V1. Steaua se află la o distanță de patru mii de ani lumină de Terra. Această nouă stea a fost descoperită cu ajutorul telescopului principal de la locul de muncă al lui Ciprian Vîntdevară.

Astrul a fost observat pentru prima oară în noiembrie 2019, atunci când cercetătorul român a descoperit o stea ce nu putea fi văzută cu ochiul liber, care avea luminozitate oscilantă. În luna decembrie astronomul a trimis cele descoperite către autoritățile americane. Asociația Americană pentru Stele Variabile a confirmat tipul stelei, poziția și numele ei, Bârlad V1, din apropierea constelației Perseus.

Trebuie menționat că nu este pentru prima dată când Ciprian Vîntdevară face o asemenea descoperire importantă: în 2015 a identificat o stea novă roșie luminoasă, în Galaxia Messier 101. Astfel, România reapare, încet, dar sigur, pe harta astronomiei mondiale.

Imagine: Galaxia Messier 101

Imagine: gaură neagră în Galaxia Messier 97

 

 

Sursa: https://www.yoda.ro/