Un studiu de dată recentă aduce în prim-plan experimente în care folosirea unor nave propulsate de particulele de lumină le-ar aduce, teoretic, la viteze de 20% din viteza luminii. Aceasta deoarece propulsia navelor şi a echipamentelor ştiinţifice cu ajutorul combustibililor este una dintre problemele majore ale explorării altor planete ori sisteme solare. În momentul de față, cea mai apropiată stea (Alpha Centauri) se află la 4,37 ani-lumină de Terra. Astfel, Voyager 1, lansat în 1977, ar avea nevoie de 75.000 de ani să ajungă la ea.
În anticiparea acestei probleme de timp vine Breakthrough Starshot (un proiect de cercetare realizat de Breakthrough Initiatives pentru dezvoltarea unei flote de nave spațiale cu vele ușoare) care a anunțat în 2016, când a fost fondat de către Yuri Milner, Stephen Hawking și Mark Zuckerberg, că intenţionează să trimită către Alpha Centauri un „roi” de nave spaţiale de mărimea unor microcipuri, echipate cu pânze solare ce reflectă lumina solară foarte eficient. Această călătorie ar avea loc în doar 20 de ani, la o viteză de 20% din viteza luminii.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că principala problemă a explorării spaţiale este cea legată de masă: pe lângă navetă este nevoie de combustibil, adică de masă în plus, care trebuie transportată. Pentru a reduce masa echipamentelor, astfel încât navetele să poată părăsi orbita terestră, cercetătorii vin cu propunerea de nave spațiale cu pânze, propulsate de către particulele de lumină în schimbul combustibilului chimic. O astfel de tehnologie poate duce la explorarea interstelară în decursul vieţii umane, așa cum Breakthrough Starshot intenționează.
Studiul a fost publicat în Physical Reviews Letters.
Sursa: https://journals.aps.org/prl/ nr. 143/2019