Foto: universetoday.com

În urmă cu opt săptămâni, de la Centrul Spațial Kennedy, a fost lansată misiunea „Psyche” a NASA, care-și va atinge obiectivul, asteroidul bogat în metale, „Psyche”, până în 2029. Până acum, nava spațială a călătorit deja 26 de milioane de km, iar în tot acest timp, a avut deja cota de succes, deoarece bifează elemente pe lista de verificare a testelor.

Primele imagini de la „Psyche”, nu arată nimic despre eventuala sa țintă, ci oferă o privire din culise asupra modului în care navele spațiale complexe se pregătesc în timp ce navighează către destinațiile lor.

„Psyche” a transmis deja câteva date și a alimentat instrumente științifice, camerele sale gemene funcționând, avem primele imagini, imagini de câmp stelar folosite pentru a-i spune lui „Psyche” unde se află în spațiu. Sistemul de imagistică al lui „Psyche” a trimis înapoi un total de 68 de imagini, toate din constelația Pești. Datele imaginii vor verifica dacă nava spațială urmează corect comenzile propulsorului, vor permite personalului misiunii să verifice dacă telemetria funcționează și, de asemenea, vor permite ca imaginile să fie calibrate.

„Psyche” va lua imaginile altor corpuri de-a lungul călătoriei sale, imagini ce oferă operatorilor de misiune șansa de a testa și verifica sistemul de imagistică al navei spațiale în pregătirea pentru întâlnirea cu asteroidul „Psyche”.

Referindu-se la asteroidul spre care se îndreaptă „Psyche”, asteroid care poartă același nume cu al navei ce urmează să-l exploreze, Lindy Elkins-Tanton, profesor de explorare a Pământului și a spațiului la Universitatea de Stat din Arizona și investigator principal al misiunii „Psyche”, a spus că asteroidul „este un nou tip de lume. Nici nu știm sigur ce este Psyche. Suntem obișnuiți să mergem pe Marte, unde știm deja multe despre asta – avem mult context. Pur și simplu nu avem asta pentru Psyche.”

Asteroidul în sine, este unic, dar, de fapt, nu este doar unic, este improbabil. Poate fi nucleul unui planetezimal care a fost îndepărtat de straturile sale exterioare prin ciocnirea cu un alt corp. Așadar, aceasta este o ocazie rară de a examina ceva pe care natura l-a săpat cu amabilitate pentru noi.

Mare parte din ceea ce știm despre suprafața lui „Psyche” provine din măsurătorile albedo optice și radar, asteroidul fiind încă un mister. Dacă este un nucleu planetar, nu seamănă cu planetele stâncoase. Rocile de pe Terra, Marte și Venus conțin oxizi de fier, dar, de la distanță, „Psyche” nu pare să conțină mulți dintre acești compuși, ceea ce sugerează că istoria formării sale este mult diferită. Cu o privire mai atentă, oamenii de știință, dornici să înțeleagă mai clar cum s-a format sistemul nostru solar și corpurile sale, pot afla asta, iar valorile aberante precum „Psyche” sunt o parte importantă a imaginii de ansamblu.