Foto: universetoday.com

În imaginea de aici, telescopul spațial „Hubble” arată ca și cum o serie de galaxii spirale mai mici cad dintr-o galaxie mai mare și mai strălucitoare. Acestă colecție de galaxii aparține catalogului de galaxii deosebite „Arp-Madore”.

Cele două galaxii mari și luminoase cuprind un sistem de galaxii care interacționează cunoscut sub numele de „Arp-Madore 2105-332”, situat la aproximativ 200 de milioane de ani lumină distanță. Galaxiile mai mici care formează „linia de cădere” a galaxiilor nu sunt de fapt asociate cu „Arp-Madore 2105-332”, dar sunt mai îndepărtate. „Hubble” tocmai s-a întâmplat să surprindă această coincidență frumoasă, în care colecția de galaxii de fundal sunt poziționate din întâmplare astfel încât să pară că se revarsă din galaxia mai mare din stânga.

Cele două galaxii mari și luminoase ale lui „Arp-Madore 2105-332” sunt galaxii pe linie de emisie, asta însemnând, potrivit explicațiilor E.S.A., că atunci când sunt observate cu spectrometre, spectrele ambelor galaxii prezintă vârfuri strălucitoare caracteristice, cunoscute sub numele de linii de emisie.

Galaxia mare din stânga este cunoscută individual ca 2MASX J21080752-3314337, iar galaxia din dreapta se numește 2MASX J21080362-3313196, cele două fiind coordonate în sistemul de ascensiune dreaptă și declinație utilizat pe scară largă de astronomi pentru a localiza obiecte astronomice.