Cel mai mare festival din lume dedicat ştiinţei şi science-fiction-ului, reunind cercetători, scriitori, oameni de ştiinţă, scenarişti, artişti plastici, realizatori de filme, compozitori, adică aproape tot ce mişcă în domeniul ştiinţelor şi artelor de frontieră va avea loc ca de obicei la Nantes, oraşul unde s-a născut Jules Verne. El se va desfăşura între 29 octombrie şi 1 noiembrie 2022 în pavilioanele LA CITÉ DES CONGRÉS din Nantes.


Prima ediţie a UTOPIALES a avut loc în anul 2000. De la înfiinţarea lui festivalul a avut ca obiectiv să descopere noua lume a prospectivei, a imaginarului şi a tehnologiilor noi. „Nous sommes convincus que nous convert de rêve et l’évasion, la science-fiction est un puissant outil de pedagogie d’exploration du réel”.

În cei mai bine de 20 de ani trecuţi UTOPIALES prin programele pluridisciplinare a făcut să coabiteze ştiinţa şi science-fiction. Au fost proiectate 1067 de filme, au fost invitaţi 2500 de autori, desenatori şi cercetători, au avut loc 170 de expoziţii şi instalaţii artistice, iar programele bogate în care mesele rotunde, conferinţele, jocurile, lecturile, antrenând an de an zeci de mii de participanţi, fac din UTOPIALES un eveniment unic în lume, neasămănător cu nimic din ce există în Europa, S.U.A. sau oriunde în lume.

Tema festivalului pentru anul acesta este LIMITE. Afişul festivalului, adică pentru cea de-a 23-a ediţie, cea de anul acesta, este realizat de graficianul Marc Antoine Mathieu.

Informaţii mai multe despre UTOPIALES aflaţi accesând siteul www.utopiales.org.