ILINCA NEAGU, o tânără regizoare româncă, dar stabilită în Belgia, a încheiat recent prima serie din primul serial s.f. românesc, care se cheamă VOYAGER şi va avea opt episoade.

Știind cât de greu este să obţii finanţare pentru un film în România, dar, mai ales, ştiind ce înseamnă efectele speciale în tipul acesta de filme, aproape poţi să spui că este o minune.

Dar nu-i o minune, dacă te uiţi puţin în fişa ILINCĂI NEAGU, o tipă care şi-a construit „pas cu pas” cariera artistică.

Aşadar, Ilinca s-a născut în 8.12.1986, la Bucureşti. După terminarea liceului a fost admisă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. A fost studentă între anii 2006-2009.

Un excurs profesional convingător a urmat pentru Ilinca Neagu după absolvirea facultăţii.

În timpul facultăţii a realizat 4 scurtmetraje şi un documentar.

Iată-le: 5 secunde (2005) – scurt metraj; Good bye (2006) scurtmetraj; Megawattora (2007) – documentar; Midnight Delight (2008) – scurtmetraj şi Desert Rain (2009) scurtmetraj.

În 2019 scenariul la VOYAGER (Kinotopia) propus de ea pentru concursul de proiecte cine-matografice a fost selectat în cadrul concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei din România.

VOYAGER va avea opt episoade. Primul episod a fost terminat recent, iar următoarele vor fi gata în următorii doi ani.

Scenariul şi regia Ilincăi Neagu ne propune un story foarte interesant: un extraterestru salvează un astronaut român. Este al doilea român ajuns în cosmos după deja celebrul Dumitru Prunariu.

Voyager va putea fi urmărit şi în România, începând cu anul 2024 pe una din platformele de streaming. Serialul a fost realizat graţie noii tehnologii „LED Walls”, care a produs o revoluţie puternică în industria cinematografică mondială în cea ce priveşte efectele speciale, reducând foarte mult costurile de producţie.

Producţii celebre ca „THE MANDATORIAN” sau „OBI-WAN KENOBI” au fost realizate cu această nouă tehnologie.

Filmul este o coproducţie româno-belgiană, dialogurile sunt în limba engleză, iar personajele sunt interpretate de doi actori români: ADRIAN NARTEA – cosmonautul român şi ȘTEFAN LUPU – extraterestrul. Acţiunea filmului se desafăşoară în anii 2045-2050.

Iată ce a declarat Ilinca Neagu pentru Digi24 la încheierea filmărilor la primul episod:

„Pot să spun că pentru primul episod, bugetul este foarte mic pentru genul ăsta de producţie , dar îndeajuns de mare pentru un film românesc. Din circa două săptămâni de filmare, a avut în aproape toate zilele filmări în studio, în decorul construit şi cel virtual, plus două zile de locaţie externă: una în exterior, la mare, şi una în interior la o clinică în Siseşti (lângă Bucureşti).”

Noua tehnologie „LED Walls” permite „îmbinarea” sau „suprapunerea” unui decor real cu cel virtual.

Suprapunerea scenelor reale cu cele virtuale este făcută atât de bine că spectatorul nu percepe unde este partea reală şi unde este partea virtuală.

Personajul principal, Toma Dalea, care are un grad de „maior”, interpretat de Adrian Nartea a primit consiliere de la Dumitru Prunari prezent în film, jucându-şi propriul rol de cosmonaut.

Ștefan Lupu, extraterestrul, este coregraf şi regizor de teatru în viaţa de zi cu zi. Pentru rolul său actorul român a folosit un costum „motion capture”.

Extraterestrul foloseşte stilistica lui Gollum (din seria „Lord of the rings”). Suprapunerea mişcărilor animate cu cele ale actorului, reale, este făcută cu talent de echipa tehnică a filmului.

Aşadar veşti bune. În următorii doi ani se vor termina restul de şapte episoade. Miniseria VOYAGER este o premieră în industria cinematografică românească, care va bucura zecile de mii de fani ai filmului s.f.

 Helion  nr. 3-4, 2022