Photo Credit: Wikipedia

„Gargantua

De când a început studiul exoplanetelor, s-au descoperit o grămadă de super Jupiter-uri, super Saturn-uri sau super Pământuri. Evident, s-au  mirat astronomii de tot felul de ciudățenii printre care  planeta cu nori roz ( Super Jupiter-GJ 504b) sau de cele prea arse de sori, cea cu inele extrem de extinse (Super Saturn – J1407b) și tot așa. Însă nu o să vorbesc despre nici una dintre aceste decoperiri azi, ci despre o curiozitate cosmică pe care o reprezintă PSR J1719−1438 b sau, dacă-mi este permis să îi spun așa, Gargantua; veți vedea de ce.

În sistemul solar PSR J1719−1438, descoperit in 2009 de doi astronomi din Australia, aflat la 4000 de ani lumină de noi, în constelația Șarpelui,  în jurul stelei sale orbitează la o distanță similară orbitei Terrei, un super gigant gazos portocaliu denumit PSR J1719−1438 b ; până aici nimic nou. Ceea ce e uimitor la acest sistem, e faptul că această planetă întrece în dimensiune soarele în jurul căruia se învârte! Așadar despre ce este vorba:

    PSR J1719−1438, adică steaua, este mai degrabă o fostă gigantă/ fostă supernovă/ actuală stea neutronică, cu un diametru de 19 km și o densitare de 1,4 mase terestre. Miezul ei pitic și super condensat  se învârte în jurul axei de 10000 de ori pe secundă, aruncând jeturi de plasmă pe la poli, deci o discotecă constantă pentru planetele sale.

Întrebarea era,  în aceste condiții ciudate ce s-a întâmplat cu planeta gigant de a rămas acolo unde e și nu și-a pierdut atmosfera în spațiu? Nimeni nu știe de ce orbitează așa aproape de stea și cum de a rămas acolo după explozia supernovei, ceea ce se știe e faptul că planeta nu e chiar o planetă, ci o fostă pitică portocalie, deci o stea pitică, rece care probabil făcea parte dintr-un sistem dublu cu steaua-mamă . Este compusă din carbon cristalizat, cu o densitate mai mare decât a diamantului, adică un diamant gigant, de cinci ori mare decât Pământul. Aviz amatorilor!  Așadar, după consumarea supernovei, aceasta  a devenit corpul cel mai masiv din sistemul solar, un lucru straniu, meritându-și numele de „Gargantua”, dacă i-ar zice cineva așa.

Iar dacă ar fi să trecem în domeniul Sf-ului și să ne imaginăm că trăiește cineva acolo,  ei bine,  ar fi o civilizație galactică foarte veselă care ar trăi în palate de cristal și ar ține petreceri tot timpul!

Photo Credit: NASA.GOV

Photo Credit: Ron Miller