Cine a fost primul care a spus că Pământul se învârte în jurul Soarelui?
Aristarh din Samos, născut în 310 î.e.n., cu 1.800 de ani înainte de Copernic.
El a fost influențat de Filolaos din Croton, dar care nu a intuit că în centrul sistemului planetar e chiar Soarele.
Pe lângă faptul că a sugerat că Pământul şi planetele se rostesc în jurul Soarelui, a pus celelalte planete în ordinea lor corectă  în jurul Soarelui, a calculat distanţele aproximative (dar cu mari erori de apreciere)  dintre Pământ, Lună şi Soare, afirmând că cerul nu este o boltă, ci un univers cu dimensiuni probabil infinite. În ciuda acestor mari descoperiri, nimeni nu i-a acordat prea multă atenţie astronomului grec, luându-l peste picior.
Tot el a aproximat Terra ca sferică și a calculat aproximativ raza sa. Istoricii știu că el a studiat în Alexandria.
Iată calculele sale, după o copie din secolul al X-lea, studiind eclipsele:
Scrie toate acestea în „Despre dimensiunile și distanțele mutuale ale Soarelui și Lunii” aparută în secolul al III-lea înainte de Christos și republicată în limba latină, la Veneția, în 1589, și în greacă la Oxford, în 1684.
În timpul vieţii sale, Aristarh a fost cunoscut ca matematician şi nu ca astronom…
De asemenea, nici nu se cunosc prea multe informaţii despre viaţa sau lucrările lui…
Din aceași școală alexandrină, i-a urmat cercetarea Eratostene din Cyrene (Libia, cca 276 – cca 195 î.Hr.) care a făcut calculul aproximativ al razei terestre, măsurând umbra unui bâț, la amiază, în Alexandria și la Assuan, pe cursul mijlociu al Nilului, la sud, la același moment al zilei.

La momentul solstițiului de vară (21 iunie), la ora 12:00, soarele este la zenit în localitatea Assuan (razele soarelui cad perpendicular pe suprafața Pământului, Assuan situându-se pe tropicul Racului).

La aceeași dată și oră, în orasul Alexandria, situat aproximativ pe același meridian ca și Assuan (diferență de 2 grade), umbra lăsată de un băț reprezenta 1/50 din circumferința unui cerc. Aceasta corespunde unui unghi de aproximativ 7 grade și 12 minute.

Distanța dintre cele două localități este de aproximativ 5.000 de stadii (o stadie antică grecească are aproximativ 185 metri).

Astfel, un cerc mare al sferei cu care era aproximat Pământul era de cca 50 x 5.000 = 250.000 stadii = aproximativ 39.690 km. Valoarea calculată cu mijloacele moderne este de 40.008 km.

Vezi și:

Provocările științei în lumea de azi.