Titlul: Sandcastle

An apariţie: 2010

Scenariu: Pierre Oscar Levy

Desene: Frédérik Peeters

Trebuie să recunosc că am început să citesc acestă bandă desenată cu vreo doi ani în urmă, dar am lăsat-o pe la pagina 40. Nu m-a atras şi eram oricum prins cu alte benzi desenate mai dinamice. Sandcastle este o poveste simplă şi care nu da explicaţii la ceea ce se întâmplă. Lucrurile se desfăşoară fără că cititorul să poată să înţeleagă de ce. Nu că este neapărat nevoie, dar mie acest mod de a elabora o poveste îmi dă senzaţia de lene din partea scriitorului ( nu este valabil şi in  cazul e faţă dar senzaţia totuşi rămâne ). Este infinit mai uşor să pui în scena mistere fără a le finaliza printr-o cât da mică rază de lumină explicativa. Este ca un roman poliţist în care nu afli cine este făptaşul. Şi nici măcar idee nu ai.

Zic asta este pentru că unele lucruri din cadrul “Castelului de Nisip” nu se prea leagă şi fac întrucâtva abstracţie de logică.

Pe o plajă pierdută undeva printre dealuri, pe semne spre malul unei mări, ajung pe rând  mai multe personaje, numai pentru a vedea cu oroare că toţi îmbătrânesc accelerat. Este ceva în apă, ceva în aer, sau este doar o iluzie? Nu ştim. Unii dinte ei încearcă să iasă din locul acela dar ceva îi opreşte. Un câmp de forţă, o putere transcedentală, un zid efectiv invizibil. Nu ştim. Personajele doar speculează pe marginea acestor lucruri şi cu asta rămânem. Nici interacţiunea dintre ele nu lasă loc de un dinamism deosebit.

Autorul încearcă să dramatizeze povestea, să o facă mai melodramatică, viaţa care-ţi trece prin faţa ochilor şi abia când realizezi că nu mai ai mult de trăit începi să apreciezi micile plăceri ale ei. Poate dacă se întindea pe mai mult de cele 112 pagini. Nu este o situaţie deosebită, personajele nu sunt deosebite şi ar fi trebuit să lucreze mai mult la povestea lor.

Este drept că  autorii în mod intenţionat nu au vrut să dea o finalitate povestirii, dar din păcate misterul nu este îndeajuns de bine construit pentru ca un eventual cititor să rămână măcar cu o impresie cât de cât inedită.

Desenul lui Peeters este unul clasic, tuşe simple de cerneală, câteodată poate cam prea încărcat în fundal.

Night Shyamalan va regiza pe baza acestei benzi desenate un film cu numele “Old”. Sincer sunt surprins, deoarece sunt benzi desenate muuuuuuult mai bune decât aceasta.