Suprafețele planetelor se mișcă misterios. Terra are un sistem de plăci tectonice care conduce mișcarea scoarței sale, plăci ce sunt conduse în cele din urmă de fluxul de material din manta – stratul direct de sub crustă. Oamenii de știință au găsit o mecanică de deformare ușor diferită pe Venus.

În anii 90, nava spațială Magellan a NASA a vizitat Venus, iar în timp ce orbita planeta, sonda a realizat o hartă radar a suprafeței sale, care este ascunsă de o atmosferă groasă, la lungimile de undă vizibile ochiului uman.

„Într-o parte a acelei hărți radar, cercetătorii au observat ceva interesant – o serie de blocuri în care scoarța planetei (cunoscută sub numele de „litosferă”) părea că s-ar fi mișcat”, se arată într-un articol publicat în revista on-line UniverseToday. Odată cu această descoperire au fost spulberate cunoștințele de până atunci despre litosfera lui Venus, care susțineau că aceasta ar fi imobilă.

Sigur că odată spulberată o teorie mai veche, era nevoie ca una nouă să-i ia locul. Prin urmare, o echipă de cercetători a stabilit un model al deformării, pentru a vedea dacă ar putea afla ce ar fi putut să o provoace, iar răspunsul pare a fi că deformarea este cauzată de mișcarea lentă a interiorului planetei.

„Mai mult, cercetătorii cred că procesul care a provocat aceste deformări ar putea fi încă în curs. Venus are vulcani activi care sunt un alt mod în care suprafața sa se deformează. Acești vulcani, care sunt relativ tineri din punct de vedere geologic, formează câmpii de lavă. Unele dintre acele câmpii de lavă au avut dovezi ale deformării din datele lui Magellan, ceea ce implică faptul că litosfera lui Venus este deformată din nou de interiorul său activ”, se arată în studiul publicației on-line UniverseToday.

Așadar, interiorul activ interacționează similar cu straturile de gheață care sunt rupte și împinse una peste alta provocând deformări și crează uneori mici plăci de gheață sau modele zimțate, iar modelele care rezultă sunt similare cu ceea ce cercetătorul, dr. Paul Byrne de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, a văzut pe câmpiile de lavă ale lui Venus.

Legat de cercetarea suprafeței planetei Venus, un grup de trei misiuni noi vor vizita planeta, iar aceste misiuni vor avea senzori noi și îmbunătățiți, inclusiv unul (VERITAS) care va cartografia cu precizie suprafața planetei. Viitorii cercetători vor avea prilejul să studieze cele văzute de noile misiuni, să compare cu cele transmise de Magellan, iar datele cu rezoluție mai ridicată ale noilor misiuni  vor permite noi cercetări legate de suprafața planetei Venus.

Foto: www.universetoday.com