Cu toate mijloacele tehnice actuale, cercetătorii văd cu greu interiorul planetei Saturn,  pentru că atmosfera este opacă pentru toate lungimile de undă ale radiației e.m.. Pentru a vedea interiorul acestei planete, cercetătorii se bazează pe simulări pe computer și presupuneri ale fizicii. De curând, în rândul cercetătorilor, a apărut o nouă tehnică pentru a se vedea interiorul acestui gigant, căutarea celor mai mici mișcări în inelele lui Saturn.

Inelele lui Saturn sunt formate din trilioane de bucăți mici de gheață de apă. Fiecare bit individual orbitează în jurul lui Saturn în felul său și fiecare este un mic detector gravitațional. Planeta Saturn nu este doar o simplă bilă de gaz uniformă, ci are straturi complexe și poate chiar un miez stâncos.

„De fiecare dată când se schimbă interiorul lui Saturn, particulele de gheață care formează inele răspund, afectate de noua distribuție a gravitației. Și diferite compoziții interne ale lui Saturn se vor face cunoscute în inele, deoarece aranjamente diferite ale materialului vor duce la diferite orbite preferate pentru materialul inelar. Uneori valuri întregi se pot răspândi în interiorul inelelor sau în ele apar scurte valuri. Analiza inelelor depinde de a avea observații excelente ale acestora, pe care le avem datorită misiunii  Cassini a NASA. Această misiune a realizat nenumărate imagini de înaltă rezoluție ale inelelor, pe care astronomii le pot folosi acum pentru a încerca să imagineze interiorul lui Saturn”, se arată într-un articol publicat de revista on-line UniverseToday.

Astronomii au folosit tehnica numită seismologie inelară, pentru a descoperi că miezul lui Saturn poate fi mult mai pufos decât credeam anterior. Noile cercetări au scos la lumină faptul că interiorul lui Saturn este stratificat într-un mod stabil, ceea ce înseamnă că are limite curate și consistente între straturi.

„Analiza viitoare ar putea chiar să reconstruiască întreaga structură interioară și să ajute la explicarea fazelor ciudate ale materiei găsite în acea lume gigantică”, se arată în publicația on-line UniverseToday.

 

 

Foto: www.universetoday.com