Vedeți ce se întâmplă pe cerul nopții pentru iunie 2021, inclusiv evenimentele privitoare la planete și fazele lunii, în această galerie.

Foto:  Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Sâmbătă, 5 iunie – Umbrele tranzitorii ale sateliților se proiectează pe Jupiter (01.39 GMT)

Sâmbătă, 5 iunie, observatorii norocoși din cea mai mare parte a Europei și Africii vor fi tratați cu o delicatesă rară pe cerul de est! Din când în când, micile umbre negre rotunde aruncate de cele patru luni galileene ale lui Jupiter devin vizibile în telescoapele amatorilor, pe măsură ce traversează (sau tranzitează) discul planetei. Începând de dimineața  umbra mai mică a lui Io se va alătura umbrei mai mari a lui Ganymede, care își face deja drum în regiunea ecuatorială a lui Jupiter. Deoarece Io orbitează mai aproape de Jupiter, umbra sa îl traversează mai repede pe Jupiter – permițându-i să ajungă la umbra lui Ganymede și apoi să se unească temporar cu ea, câteva minute, în jurul orei 00.34 GMT. Umbra lui Io va avansa apoi umbra lui Ganymede peste restul lui Jupiter până la 01.40 GMT. Umbra lui Ganymede își va completa propria trecere 40 de minute mai târziu.

foto Adrian Bancu

Luni, 7 iunie – Luna  lângă Uranus (înainte de răsăritul soarelui)

Uită-te pe cer spre est-nord-est, înainte de zori, luni, 7 iunie, pentru a vedea  semiluna descrescătoare care strălucește cu trei lățimi de deget (sau 3 grade spre sud-estul ceresc) sub o „stea” de magnitudinea 5,9 ce este  planeta Uranus – suficient de aproape pentru a intra împreună în câmpul vizual al binoclului. Observatorii care vizionează duetul din latitudini mai sudice îi vor vedea mai ușor, deoarece va fi mai sus pe cer și pe un cer mai întunecat.

Joi, 10 iunie – Lună nouă și eclipsă de soare inelară (10.52 GMT)

Prima eclipsă de soare din 2021 are loc cu zece zile înainte de solstițiul din iunie și cu 2-3 ​​zile după apogeul lunar, rezultând o eclipsă inelară. Umbra Lunii va atinge mai întâi Pământul de-a lungul țărmului nordic al Americii la ora 09.55 GMT, apoi va străbate nord-vestul Groenlandei și Polul Nord. Eclipsa se va încheia când umbra lunii se ridică de pe Pământ în nordul Siberiei la 11.29 GMT. Eclipsa parțială va fi vizibilă în estul Americii de Nord, Atlanticul de Nord și în majoritatea Europei și Asiei. Aproape de vremea prânzului  va fi mijlocul eclipsei în România. Faza parțială va persista până când Luna va depăși Soarele. Vor fi necesare filtre solare pentru a vizualiza personal orice porțiune a acestei eclipse;  va fi disponibilă vizionarea online.

Foto: Cristian Suciu

Vineri, 11 iunie – Luna în creștere se întâlnește cu Venus (după apus)

Uită-te jos în cerul vest-nord-vest după apusul soarelui, vineri, 11 iunie, unde luna tânără semilună va fi poziționată cu câteva lățimi ale degetelor în dreapta jos (sau la 3 grade spre vestul ceresc) al planetei foarte luminoase Venus – permițând ambelor obiecte să apară împreună în câmpul unui binoclu. Fii atent la strălucirea pământului care luminează porțiunea întunecată a lunii. Scena ar face o fotografie minunată pe câmp, atunci când va fi compusă cu un peisaj interesant.

Duminică, 13 iunie – Semilună deasupra lui Marte (seara devreme)

După apusul soarelui, duminică, 13 iunie, vedeți jos pe cerul de vest-nord-vest pentru o tânără semilună care strălucește destul de puțin la câteva lățimi ale degetelor  (sau 3 grade spre nord-estul ceresc) deasupra punctului roșiatic al lui Marte. Luna și planeta pot fi vizualizate împreună în binoclu  înainte ca Marte să apună la ora 23:30 în fusul orar local.

 

Joi, 18 iunie – Luna la primul pătrar

Când luna își finalizează primul sfert al orbitei sale în jurul Pământului,  unghiul său de 90 de grade față de Soare ne va face să o vedem pe jumătate luminată – pe latura estică. În primul trimestru, luna răsare întotdeauna în jurul prânzului și apune pe la miezul nopții, deci este vizibilă și în cerul din timpul zilei. Serile din jurul primului trimestru sunt cele mai bune pentru a vedea terenul Lunar atunci când este luminat dramatic de lumina Soarelui într-un unghi mic.

foto: Adrian Bancu, fotografie luată chiar azi, 21 iunie 2021

Duminică, 21 iunie – solstițiul de vară (03.32 GMT)

Luni, 21 iunie, dimineața, soarele va atinge cea mai nordică declinație a anului, rezultând cele mai lungi ore de lumină pentru emisfera nordică și cele mai scurte ore de zi ale anului pentru emisfera sudică. Solstițiul marchează începutul sezonului de vară în emisfera nordică, și iarna, în emisfera sudică.

Luni, 21 iunie – Jupiter își inversează direcția

Luni, 21 iunie, Jupiter va face o pauză în mișcarea regulată spre est, în fața stelelor îndepărtate ale Vărsătorului în vest și apoi va începe o buclă retrogradă (curbă întoarsă) care va dura până la jumătatea lunii octombrie. Inversarea aparentă a mișcării lui Jupiter este un efect de paralaxă produs atunci când Pământul, pe o orbită mai rapidă, începe să întreacă Jupiter pe „pista interioară”. Începând din această săptămână, Jupiter va crește înainte de ora locală la miezul nopții, iar separarea unghiulară de 19 grade față de Saturn va scădea încet.

Miercuri, 23 iunie – Marte invadează Stupul (după apus)

Pe cerul de vest-nord-vest după amurg miercuri, 23 iunie, mișcarea orbitală a lui Marte îl va duce prin marele grup de stele deschise cunoscut sub numele de Stup sau Messier 44, în Rac. Trecerea va fi o priveliște grozavă printr-un telescop sau binoclu, deși ultimul va arăta și stelele clusterului spre sud, pe măsură ce cerul se întunecă.

 

foto Adrian Bancu

Joi, 24 iunie – Lună plină „de căpșuni” (18.39 GMT)

Luna va ajunge oficial la faza plină joi, 24 iunie la 18.39 GMT). Luna plină din iunie, cunoscută în mod colocvial ca Luna Căpșunii, Luna Mead, Luna Trandafiră sau Luna fierbinte, strălucește întotdeauna în apropierea stelelor din sudul Ophiuchus, Șarpele-Purtător. Populația americană indigenă Ojibwe din regiunea Marilor Lacuri numește această lună Ode’miin Giizis, Luna cu căpșuni. Pentru națiunea crie este Opiniyawiwipisim, luna care pune ouă (referindu-se la activitățile păsărilor de apă sălbatice). Mohawkii îl numesc Ohiarí: Ha, Fructele sunt Lună Mică. Cherokeii îl numesc Tihaluhiyi, „luna verde a porumbului”, când culturile cresc. Deoarece Luna este plină când este opusă Soarelui pe cer, se ridică întotdeauna în est, pe măsură ce soarele apune, și apune în vest, dimineața. Întrucât lumina Soarelui lovește luna perpendicular în acel moment, nu sunt aruncate umbre; toate variațiile de luminozitate pe care le vedeți provin din diferențele de reflectivitate  (albedo) a rocilor de la suprafața lunară.

Sâmbătă, 26 iunie – Neptun stă pe loc

Sâmbătă, 26 iunie, îndepărtata planetă albastră Neptun se va întrerupe în mișcarea regulată spre est în fața stelelor Vărsătorului de est și va începe o buclă retrogradă (curbă roșie cu date) care va dura până la începutul lunii decembrie. Inversarea aparentă a mișcării lui Neptun este un efect de paralaxă produs atunci când Pământul, pe o orbită mai rapidă, începe să treacă planeta pe „pista interioară”. Neptun va fi vizibil pe cerul sud-estic doar în orele mici ale dimineții. 

 

Duminică, 27 iunie – Luna și Saturn

Între miezul nopții și zorii zilei de duminică dimineața, 27 iunie, căutați punctul galben al lui Saturn strălucind cu lățimea unei palme deasupra (sau la 5 grade față de nordul ceresc) a lunii pline și în scădere. Când luna și Saturn se ridică peste orizontul sud-estic la aproximativ ora 23:30, ora locală, Saturn va fi poziționat în stânga sus a lunii. Până la răsăritul soarelui, rotația diurnă a cerului va deplasa Saturn direct deasupra Lunii. Perechea se va încadra în câmpul vizual al binoclului (cerc roșu) – cu Jupiter strălucitor poziționat bine în stânga sus (sau est ceresc).

 

Luni, 28 iunie – Lună strălucitoare între Jupiter și Saturn (după miezul nopții)

Vizita  Lunii la planetele uriașe gazoase va continua pe cerul de sud-est între miezul nopții și zori, luni, 28 iunie. După 24 de ore, Luna  în scădere va intra într-o poziție sub și între Jupiter pe stânga (sau estul ceresc) și Saturn în dreapta (sau vestul ceresc). Trio-ul va face o oportunitate minunată de fotografie atunci când va fi compus cu un peisaj ambiant interesant. Iar pe la ora 4,12-4,13 AM puteți prinde și Stația Spațială Internațională chiar prin apropierea lor.

 

28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele ;

2 august – Planeta Saturn la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

10 august- Conjuncția Lună- Marte

11 august -Conjuncția Lună – Venus

12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele ;

19 august – Planeta Jupiter la opoziţie și conjuncția Mercur -Marte;

21 august Conjuncția Lună -Saturn

22 august Conjuncția Lună – Jupiter și Lună plină

Alte evenimente din toamnă- iarnă:

14 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

22 septembrie – Echinocţiul de toamnă;

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele ;

29 octombrie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă – seara;

5 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele;

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele ;

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Foto: Adrian Zota