Quasarii, nucleele galactice activ îndepărtate, care emit enorme cantități de energie, aduc cercetătorilor noi repere de cugetare. Pentru prima dată, astronomii au văzut doi quasari rari, iar rezultatele scot la vedere consecințele dinamice și dezordonate ale formării galaxiilor.
Despre galaxii, se crede că ele găzduiesc o gaură neagră supermasivă în centrul lor, iar când galaxiile fuzionează, găurile lor negre fuzionează împreună cu ele, iar în timpul înălțimii procesului de fuziune, volume imense de gaz și praf se învârt în jos către centrul galaxiei și pe măsură ce tot gazul și praful se comprimă în gaura neagră, se încălzește. Astfel se creează forțe intense și miezul acestor galaxii devine „quasari” aprinși, mai strălucitor decât milioane de galaxii normale puse laolaltă, ce emit jeturi masive de radiații mii de ani lumină în spațiu.
Potrivit cercetătorilor, „quasarii dublii” ar reprezenta galaxii într-o stare de fuziune medie, în care gazul și praful s-au comprimat pe miez, dar găurile negre în sine nu s-au unit încă. Întrucât este o fază atât de scurtă a evoluției fuziunii, astronomii nu au observat încă niciuna. „Estimăm că în universul îndepărtat, pentru fiecare 1.000 de quasari, există un singur quasar. Deci, găsirea acestor quasari dublii este ca și cum ai găsi un ac într-un car cu fân ”, a spus, potrivit universetoday.com, cercetătorul Yue Shen de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign.
Astronomii au conceput o tehnică nouă pentru cercetarea lor, cu ajutorul căreia caută pâlpâiri subtile în strălucirea quasarilor, acesta fiind un semn că lumina pe care o văd poate proveni din două nuclee concurente, mai degrabă decât dintr-o singură gaură neagră unificată. „Quasarii au un impact profund asupra formării galaxiei în univers. Găsirea unor quasari duali în această epocă timpurie este importantă, deoarece acum putem testa ideile noastre de lungă durată despre cum evoluează împreună găurile negre și galaxiile lor gazdă”, a spus, potrivit universetoday.com, Nadia Zakamska de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland.
Utilizând noua tehnică, astronomii speră că pot prinde mult mai mulți quasari. „Deschide o nouă direcție în care putem acumula mai multe sisteme interesante de urmărit, pe care astronomii nu le-au putut face cu tehnicile sau seturile de date anterioare”, a declarat, potrivit universetoday.com, un membru al echipei Hsiang-Chih Hwang, student absolvent la Universitatea Johns Hopkins și investigatorul principal al programului Hubble.
Cornel Seracin
Foto: universetoday.com