NASA lucrează la un nou robot de explorare a planetei Marte. Roverul are un design nou pentru roți, cu performanțe mai mari, înglobând mai multe îmbunătățiri la care au contribuit echipe de lucru din Franța, Marea Britanie și Spania. Pentru prima dată, un vehicul poartă un burghiu pentru spargerea probelor prelevate din roci și sol. El va putea sigila proba de sol, o va împacheta într-o rachetă și, eventual, o va putea trimite spre Terra, dacă se va finanța și această parte a noii misiuni.
Baza de pornire a fost robotul Curiosity la care s-au adăugat îmbunătățirile tehnologice achiziționate mai nou. El va fi adus și coborât pe Marte în același fel ca robotul Curiosity în 2012. Are un braț cu care poate face operațiuni de forță comparabile cu cele umane. Un strat izolator și un element de încălzire îi menține funcțiile active cât timp durează noaptea marțiană sau iarna, dacă va avea prea puțină lumină și temperatura ambiantă va scădea major.
Are masa de 1025 kg, dimensiunile de 3 metri lungime, 2,7 m lățime, și înălțimea de 2,2m.
Gâtul care susține și dirijează camera va oferi o imagine asemănătoare cu ce vede un om, de la înălțimea sa. Unul dintre „ochii” săi citește o rază laser reflectată de un obiect, o rocă, determinându-i compoziția sa chimică.
Este proiectat să se lanseze anul acesta, în perioada optimă (fereastra marțiană) din iulie-august, și în februarie 2021 să amartizeze și să își înceapă activitatea de explorare pe planeta roșie, în zona craterului Jezero.
credit image https://mars.nasa.gov/