Suntem în a treia zi de festival. Voi așterne aici câteva impresii „la cald” de la un festival pentru știință, tehnologie și ficțiune numit, sugestiv, Flight.

În primul rând locul ales pentru festival  este de bun augur. Cioca este unul dintre primele aerodromuri  înființate pe teritoriul României de azi. Este încărcat de istorie, o istorie care nu a fost încă pusă în valoare de către festival, și nici Primăria nu s-a gândit să îl valorizeze turistic la întregul său potențial. Și nu vorbim de cel imobiliar, care ar fi distructiv, mutarea și amenajarea altui aerodrom ar costa probabil la fel de mult ca tot terenul , deci ar fi total nerentabil. Aici au aterizat dirijabilele contelui Hindenburg, apoi avioanele perioadei interbelice, a fost folosit și în al doilea război mondial de aviația de vânătoare, scăpând, până acum, de lăcomia investitorilor imobiliari. Aviația utilitară, cea de agrement  și cea sportivă au nevoie de acest aerodrom.

La 1915, comandamentul Armatei Aerului Germane stabilește la Timișoara prima sa bază de comandă, logistică și operațională din estul Europei pentru cea mai avansată armă a momentului, dirijabilul, uriașul aparat de zbor creat de contele Ferdinand von Zeppelin.

Locul a fost bine valorizat în festival, în fiecare zi au avut loc zeci de zboruri deasupra Timișoarei, cu amatorii de senzații tari, prin companiile Aerofly Team și Maxair, plus alte două avioane private contribuind din plin la distracția în aer.

Dincolo de micile decalaje sau mici disfuncții de personal, scuzabile, fiind la prima ediție, s-au realizat multe plusuri prin cooptarea multor parteneri, ceea ce e un lucru notabil. Firme care își fac o reafirmare a brandului lor în domeniul financiar și imobiliar, firme creatoare de tehnologie, de aplicații electronice, de IT, operatori de telefonie mobilă, de dezvoltare de softuri, etc.

Nu este ușor să convingi firme pentru o așa alăturare de forțe.

Au fost prezentate tehnologii de virtualizare 3D, pentru simulatoare (vezi imaginea de sus).

Noi tehnologii de procesare de senzori, detectând mișcările oamenilor pentru a ajuta crearea viitorului automobil dotat cu inteligență artificială. Ele vor detecta atât trecătorii, vehiculele din trafic cât și semnele agenților de circulație care dirijează traficul.

Un dispozitiv utilizat în automotive folosește puțină inteligență artificială, dispozitivul din imaginea următoare ne arată cum funcționează un sistem electronic de declanșare a airbagului, ce senzori  aduc decizia de declanșare, nu doar senzorii de contact contribuind cu informații ci și cei de viteză, accelerație sau decelerație.

Un sector de calculatore pentru gameri:

O imprimantă 3D la lucru:

Echipa tehnică de sunet și lumini s-a descurcat bine, experiențele acestui festival  adăugându-se la palmaresul lor.

Pe scena muzicală principală  apar nume ilustre ca ATB, The Motans, Guess Who, Brooks, Dirty Nano, Manuel Riva, Spike, Paul DamixieGrasu XXL,  și mulți alții.

Pe o altă scenă prestează mai mulți DJ cu mixuri muzicale non-stop.

Scena retro de lângă hangarul cu avioane ține ritmul celor ce își așteaptă rândul la zborurile de agrement pentru a admira panorama aeriană a Timișoarei. Seara aici se adună amatorii de „oldies but goldies” și de un taifas pe mișcări de dans, la un volum favorabil discuțiilor.

Generațiile cele mai tinere se poate bucura, deopotrivă, de festival, prin mulțimea de jocuri specifice vârstelor lor.

Viitorii parașutiști își fac antrenamente la orice vârstă.

Iubitorii muzicii pop, rock, hip-hop și electro-dance și-au așteptat trupele și artiștii preferați și s-au distrat pe ritmurile antrenante.

Vama și Tudor Chirilă, pe acorduri „british” autohtone au electrizat publicul. Nu au putut bisa, cu toate insistențele celor de față, datorită constrângerilor de program.

Ritmurile latino dance, pline de iz mediteranean.

Un alt domeniu important al festivalului este cinematografia, cea de a șaptea artă.

Hangarul avioanelor a constituit decorul în care asociația Cinemascop a efectuat proiecții pe un ecran, unde o mică scenă a realizat o atmosferă mai apropiată între cineaști și cinefili. Regizorul timișorean Florin Iepan a fost prezent și el  la festival.

Filme premiate sau apreciate pe plan internațional care au rulat în cadrul festivalului:  Chuck Norris versus Communism , mini-seria Hackerville de la HBO, urmând  duminică să ruleze „Aproape uman” (Almost human).

Discuțiile care au urmat proiecțiilor au surprins momente fie tehnice, fie antologice, din etapele de producție a filmelor, s-au relatat episoade amuzante,  gândurile regizorilor, actorilor, reacții ale persoanelor implicate față de provocările întâlnite pe parcurs.

Actorii și producătorii au relatat cum au fost cooptați în proiecte, au dat sugestii, sfaturi din experiențele lor,  celor care vor să efectueze producții proprii.

S-au relatat proiecte culturale în care au fost implicați cei prezenți, autoritățile au dat asigurări că sunt proiecte în derulare pentru sprijinirea cinematografiei românești, vor fi amenajate două cinematografe pentru sprijinirea producției autohtone, care nu intră în sfera de interes a publicului și cinematografelor de „mall”-uri și vor continua să sprijine financiar proiectele care vor pune în evidență orașul Timișoara sau aria județeană a  Timișului.

Au fost puse întrebări din public, s-a realizat o atmosferă caldă în care au reafirmat  speranțe pentru proiecte timișorene în cinematografie.

Festivaluri de cinema sunt așteptate și anul viitor să debuteze, printre care a fost amintit cel de film SF de la Dumbrăvița, lângă Timișoara.

Întâlnirea a luat sfârșit când avioanele a trebuit să fie trase în hangar, iar discuțiile s-au mai continuat în particular, odată cu interviurile și repriza de fotografii cu fani, pentru imortalizarea momentului.

O concluzie la care putem ajunge: festivalul include în mai multă măsură elemente de artă cinematografică și educație STEAM (știință- tehnologie -artă – matematică), spre deosebire de festivalurile muzicale obișnuite.

Fotografii c. Adrian Bancu

fotografia de epocă : timisoarastiri