De pe 27 până pe 29 septembrie, cinefilii timișoreni și pasionații de știință și tehnologie sunt așteptați la Aerodromul Cioca, Calea Torontalului km.3, la Science, Fiction & Technology Film Festival Timișoara.

Evenimentul cinematografic care va explora prin film diferite tematici din domeniile știință, ficțiune, se va deschide cu o proiecție eveniment a filmului Chuck Norris vs. Communism, în regia Ilincăi Călugăreanu,  vineri 27 septembrie, la ora 15:00 . 

Prima conferință va fi de la ora 16,30 având ca protagoniști pe regizorul Cristian Mungiu, criticul de film Irina Margareta Nistor și scriitoarea  timișoreană Adriana Babeți în dialog despre „România, 30 de ani mai târziu – de la analog la digital”.

Chuck Norris vs Communism primul film românesc achiziționat și proiectat în America de Nord de către platforma de streaming Netflix, prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să „evadeze” din regimul represiv comunist.

Unde se găsea România în urmă cu 30 de ani, pe vremea când filmele pe casete video  constituiau gura noastră de libertate? Ce drum am parcurs până astăzi, la generația internetului și a smart-phone-ului? Câte dintre aspirațiile noastre s-au împlinit și în ce măsură modificările de tehnologie ne-au afectat viața?


În cea de-a doua zi de festival, pe 28 septembrie, de la ora 11:30, Science, Fiction & Technology Film Festival Timișoara va explora domeniul spionajului cibernetic cu proiecția maraton a mini-seriei Hackerville, regizată de Igor Cobileanski și Anca Miruna Lăzărescu.


Duminică, 29 septembrie, de la ora 15:00 va fi proiectat filmul Almost human, în regia danezului Jeppe Rønde – o explorare a viitorului tehnologiei și a valențelor sale. Filmul se construiește pe notițele despre condiția umană ale unor oameni de știință și ale unui robot.

Pe scenele muzicale sunt așteptați să apară nume ilustre ca ATB, Brooks, Dirty Nano, Manuel Riva, The Motans, Guess Who, Spike, Paul Damixie,  și mulți alții.

Secțiunea de gaming îi are ca invitați pe zaSami și Fortnite.

Programul complet al Science, Fiction & Technology Film Festival:

VINERI, 27 SEPTEMBRIE
15.00 – Proiecție film, 1 h 18 min
Chuck Norris vs. Communism, 2015, regia Ilinca Călugăreanu
16.30 Discuție: România 30 de ani mai târziu – de la analog la digital
Unde se găsea România în urmă cu 30 de ani, pe vremea când filmele pe casete video constituiau gura noastră de libertate, și ce drum am parcurs până astăzi, la generația internetului și a smart-phone-ului? Câte dintre aspirațiile noastre s-au împlinit și în ce măsură ne-a surprins viitorul?
Participanți: Cristian Mungiu, Irina Margareta Nistor, Adriana Babeți

SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE
11.30 – Proiecție-maraton serial: 6 episoade, 5 h 25 min Hackerville, 2018, regia Igor Cobileanski, Anca Miruna Lăzărescu

17.15 Discuție: Cinematografia – factor de dezvoltare locală.
Cum se poate dezvolta orașul cu ajutorul industriei cinematografice? Cu ce beneficii vine o producție cinematografică ?
Participanți: Tudor Reu, Adrian Titieni, Irina Margareta Nistor, Nicolae Robu, Domnica Cârciumaru, Voicu Dumitraș

DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE
15.00 – Proiecție film, 47 min
Almost Human, 2018, regia Jeppe Ronde

16.00 Discuție – Homo Digitalis – o conversatie despre tehnologie și morală, cum ne influențează progresul tehnologic, inteligența artificială: adevăruri și superstiții.
Participanți: Dumitru Prunariu, Marius Cosmeanu, Virgiliu Pop, Irina Margareta Nistor

Organizat de Asociația Cinemascop și Flight Festival, Science, Fiction & Technology Film Festival își propune să ofere orașului și zonei posibilitatea de a fi la curent cu cele mai captivante filme de cinema reunite sub aceste categorii și de a participa la evenimente, dezbateri și activități interactive legate de tehnologie și cinema.


Urmăriți pe pagina de eveniment de Facebook  noutățile despre festival.

Se pot realiza la cerere ZBORURI de 15 minute deasupra Timișoarei, prin Aerofly Team, biletele pentru zboruri se vând la intrările zonei de festival, unde se găsesc și biletele de intrare.

Fotografii: © Adrian Bancu

Credit imagine afișe: https://www.opendemocracy.net , flight-festival.com