Foto: universetoday.com

Cea mai îndepărtată navă spațială de Terra, Voyager 1, călătorește prin spațiu de mai bine de 46 de ani și, de curând, și-a arătat vârsta și semnele de uzură.

Aceasta include probleme cu unele dintre subsistemele sondei, care au fost puțin defectuoase în ultima vreme, inginerii de la NASA anunțând recent că lucrează pentru a rezolva o eroare cu sistemul de date de zbor al sondei (FDS).

Scopul principal al FDS este de a colecta date de la instrumentele științifice ale sondei și date de inginerie de la nava spațială în sine. Aceste date sunt apoi combinate într-un singur pachet și trimise la TMU, care transmite în cod binar înapoi pe Terra. Recent, controlorii misiunii au observat că TMU transmitea un model repetat de unu și zero, ceea ce a ridicat câteva sprâncene. După ce a analizat și a exclus toate celelalte cauze potențiale, echipa Voyager a stabilit că FDS a fost sursa problemei.

Echipa misiunii a încercat să repornească FDS, pentru a fi readus la starea de funcționare, însă nu au reușit, anticipând că ar putea dura câteva săptămâni pentru a dezvolta un nou plan pentru a rezolva problema. Acest lucru nu a fost neașteptat, deoarece atât Voyager, cât și geamănul său (Voyager 2) sunt cea mai longevivă navă spațială din istorie, când au fost lansate, în 1977, reprezentau tehnologie de ultimă oră în astronautică, navigație și comunicații, iar acum găsirea de soluții la probleme necesită adesea ca inginerii și experții tehnici să consulte documentele originale, documente vechi, de zeci de ani, create de inginerii care nu au anticipat problemele cu care sondele se confruntă acum.