Un raport recent confirmă faptul că straturile polare de gheață din Groenlanda și Antarctica, ale căror rate de pierdere de masă au crescut rapid, se potrivesc cu cele mai nefavorabile scenarii de creștere a nivelului mării ale Grupului interguvernamental privind schimbările climatice.
Studiul , publicat în prestigioasa revistă Nature – schimbările climatice, „Ice-sheet losses track high-end sea-level rise projections” compară bilanțul rezultat din observațiile prin satelit de după anii 90, cu proiecțiile din modelele climatice. Rezultatele provin de la o echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie) și de la Institutul Meteorologic Danez (DMI), care fac parte, de asemenea, din exercițiul de comparație (IMBIE).
IMBIE este o colaborare internațională între oameni de știință, înființată în 2011, ca un efort comunitar de reducere a incertitudinilor în diferite măsurători bazate pe datele satelitare ale balanței de masă a stratului de gheață, și este cofinanțată de ESA și NASA.
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2020/03/Antarctica_and_Greenland_s_contribution_to_sea_level_change
De când a început monitorizarea sistematică a straturilor de gheață din Groenlanda și Antarctica, s-au pierdut cam 6,4 trilioane de tone de gheață între 1992 și 2017, ducând la creșterea nivelului mării globale cu 17,8 milimetri. Dacă această rată continuă, se așteaptă ca straturile de gheață să crească nivelul mării cu încă 17 cm – expunând încă 16 milioane de oameni la inundații anuale de coastă până la sfârșitul acestui secol.
Implicațiile sunt masive, fiind prevăzute migrații ale localităților de coastă dar și încercările de ameliorare a creșterii temperaturii prin reducerea producției de bioxid de carbon- cea mai mare parte a acestuia provenind din poluarea industrială, schimbarea economiilor mondiale în sectoare verzi, mai puțin generatoare de poluare, creșterea suprafețelor împădurite, refolosirea resurselor (economie circulară), abandonarea consumismului, generator de poluare gravă, economisirea materiilor prime, refacerea diversității plantelor și animalelor, și multe altele.
Europa dă tonul acestor schimbări de mentalitate și perspective printr-un ambițios Acord Verde European la care toată inteligența umană trebuie să contribuie, pentru a preîntâmpina dezastrele, prevăzute matematic.
Suntem generația care mai poate schimba ceva, altfel schimbările vor deveni dramatice și imposibil de controlat, mai târziu.
Recent s-a semnat un contract pentru proiectarea unui satelit numit CRISTAL, în cadrul proiectului ESA Copernicus Polar Ice and Snow Topography Altimeter, prevăzut a fi lansat în 2027, pentru măsurarea precisă a straturilor de zăpadă și gheață polară, precum și a nivelului mării.
Vezi și
Au existat cinci extincții în masă, azi suntem la un pas de a șasea? (1)
Agenția Spațială Europeană, parte a redresării Verzi a economiei Europei