Dr. Harald White, „Sonny”, cum mai e poreclit de colegii săi de la centrul Ames de cercetări de propulsie al NASA, studiază posibilitățile de creare a unui motor cu distorsiune spațială. Popular spus, motorul warp, numit astfel de creatorii conceptelor Star Trek.

Motorul cu distorsiune funcționează pe modelul metricii fizicianului mexican Miguel Alcubierre. El deformează textura spațiului pentru a propulsa nava. Principiul este de distorsionare a spațiului, atât în fața, cât și în spatele navei, permițându-i să călătorească mai repede decât viteza luminii. Spațiul este contractat în fața navei, și alungit în spatele ei,  nava  se află într-o bulă de distorsiune între cele două distorsiuni de spațiu; bula conține ceea ce se numește un subspațiu. Acest spațiu este distorsionat, iar regiunea care îl compune, creează accelerarea corpului și a zonei din jurul ei până la o „viteză de distorsiune” și nava „surfează” , alunecă pe valul spațiului-timp creat prin această distorsiune.

În conferințele și interviurile pentru articolele de popularizare a cercetărilor colectivului din care face parte, dr. Harold White a relevat că matematicienii au calculat energia necesară pentru a obține acest efect de deformare comparabilă cu energia-masă a planetei Jupiter. Cu alte cuvinte, un prezumtiv motor nuclear care ar transforma materia în energie, și ar arde o cantitate de combustibil de asemenea mărime. Normal că o asemenea energie eliberată într-un spațiu cât al navei ar pulveriza întreaga navă, odată cu echipajul.

Tehnologia a avansat față de nivelul de acum două decenii , astfel încât acum fizicienii știu că pot genera mult mai eficient un câmp.  Nu cu un reactor tip tokamak, cu inele plate, deja depășit tehnologic, ci cu inele torsadate și cu modulare a nivelului de energie, modele care reduc cu mult consumul electric necesar producerii efectelor de câmp electromagnetic. Astfel de tehnologii sunt cercetate în mai multe laboratoare, unele putând avea legătură și cu viitorul stelerator.

Rezultatele obținute până la această oră sunt promițătoare, dar timpul în care se poate dezvolta un salt mai mare în găsirea unei tehnologii aplicabile și unui progres radical pentru călătoriile interplanetare și interstelare poate dura între 20-200 ani, după aprecierea aceluiași cercetător.

Dar cine este teoreticianul mecanismului de creare a „motorului warp”?

Dr. Miguel Alcubierre este născut în 1964 din familia unui refugiat spaniol din timpul celui al doilea război mondial, în Mexic. El a obținut o licență în fizică în 1988 și un master în fizică teoretică în 1990, ambele la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). La sfârșitul anului 1990, Alcubierre s-a mutat în Țara Galilor pentru a urma cursurile absolvite la Universitatea Cardiff, primind doctoratul în 1994 prin studiul relativității generale numerice.  După 1996 a lucrat la Institutul Max Planck pentru fizică gravitațională din Potsdam, Germania, dezvoltând noi tehnici numerice utilizate în descrierea găurilor negre. Din 2002, a lucrat la Institutul de Științe Nucleare al Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM), unde desfășoară cercetări în relativitate numerică, folosind computere pentru a formula și rezolva ecuațiile fizice propuse pentru prima dată de Albert Einstein.  Soluțiile de unde solitare propuse de Alcubierre pentru ecuațiile câmpului einsteinian pot dovedi o relativitate generală în concordanță cu non-localitatea verificată experimental a mecanicii cuantice. Această lucrare aduce argumente împotriva ideii că non-localizarea cuantică ar necesita în final abandonarea structurii matematice a relativității generale.

La 11 iunie 2012, Alcubierre a fost numit director al Institutului de Științe Nucleare din cadrul Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM).

La 14 iunie 2016, după o perioadă de succes de patru ani în funcția de director al Institutului de Științe Nucleare la UNAM, Miguel Alcubierre a fost reales de către Consiliul de conducere al UNAM ca director al Institutului de Științe Nucleare pentru încă o perioadă de patru ani.

Dacă dețineți suficiente cunoștințe de fizică (și de limbă engleză) puteți să urmăriți  expunerea doctorului Harold White asupra testelor efectuate în acest domeniu de studiu, pentru crearea metodei de propulsie apropiată de specificul inventarului SF, expunere pe care am sintetizat-o mai sus.

credit foto https://www.sciencemag.org/news, NASA.org, wikipedia, CNN, The independent.uk