Sateliții de spionaj nu mai sunt niște dispozitive utilizate doar în filmele de acțiune de la sfârșitul anilor 70-80. La început dotați cu camere de luat vederi de performanță, apoi cu tot mai multe ustensile de vedere în alte spectre, spre infraroșu, ultraviolet, raze X, etc.  ele au intrat și în utilizare civilă, ca instrumente folosite în prospecțiuni miniere, în căutarea de resurse, în supravegherea de urbanism, construcții  și alte domenii.

 

Plasarea de arme în spațiul cosmic a fost interzisă de un tratat numit Outer Space Treaty, în franceză Traité de l’espace, în rusă Договор о космосе, spaniolă Tratado sobre el espacio ultraterrestre, sau chineză: 外层空间条约.  El a intrat în vigoare la 10 octombrie 1967, fiind inițiat în ianuarie 1967 de Rusia, SUA și Marea Britanie. A fost  semnat de diplomațiile majorității națiunilor, numărate 108 la începutul lui 2019, chiar dacă unele dintre ele nu au fost încă ratificate de parlamentele tuturor țărilor. Acesta prevede interdicția de a plasa arme de distrugere în masă pe orbita joasă a planetei, la distanță, pe Lună ori alte corpuri spațiale.

Cu toate acestea, marile puteri militare se pregătesc de câteva decenii fie pentru doborârea sateliților de spionaj, fie de încălcarea sau renunțarea la acest acord, în cazul unui viitor conflict la scară mai largă. Recent India a anunțat că și-a doborât un satelit propriu, dezafectat, cu o rachetă lansată de la sol. Prim-ministrul care a făcut public anunțul a fost acuzat de un lider al opoziției că a făcut o acțiune iresponsabilă, dictată de interesul acestuia de a capta atenția, care să îi folosească în alegerile așteptate peste câteva săptămâni în India.

Dar astfel de exerciții de doborâre de ținte din spațiu pe orbite joase se pare că au fost efectuate în secret și de SUA, Rusia, China, de aceea aceste țări nu au comentat sau nu au criticat experimentul indian.

Totuși, astfel de teste nu sunt benefice, deoarece resturile sfărâmate ale sateliților distruși de rachete cu explozibil se împrăștie haotic în spațiul orbital, punând în pericol orice navă sau satelit activ. Rezultatele acestui tip de loviri de ținte în spațiu pot avea efecte dezastruoase la multe zeci de ani de la producerea lor, dacă nu se va creea un mecanism de a aduna resturile lor de pe orbita terestră.

Unele surse relevă informații conform cărora SUA și China dezvoltă programe de educație menite a dirija copii talentați spre domeniile spațiale, ca orientare spre viitorul apropiat.

 

Tendințele de inovare tehnologică merg spre a crea arme sofisticate cu laser, tunuri cu radiații ionice înguste de mare viteză, microunde pentru țintirea sateliților, considerate mult mai „ecologice”, ele afectând doar circuitele electronice ale sateliților, rămânând întregi, dar nefuncționali, pe orbită.

Că tratatul va deveni curând depășit de voința marilor puteri devine vizibil.  Însuși președintele american a făcut lobby pentru crearea unei armate care va servi luptelor în spațiu (vezi articolul nostru anterior),  cerând publicului să voteze una dintre imaginile de logo pentru acest escadron.

Surse autoevolution.com, spacenews.com, knowyourmeme.com, outerplaces.com, zerohedge.com, slidshare.com.