Asociația Culturală Spacers și clubul Helion organizează în 20 Iulie 2019 festivalul Mooniverse dedicat unei importante realizări a geniului uman: primul pas în explorarea interplanetară a sistemului nostru solar, la  semicentenar.

Cu această ocazie va fi organizată o expoziție filatelică, unde veți putea admira emisiunile filatelice românești și internaționale dedicate astronomiei, dezvoltarea planurilor și programelor de cucerire a Lunii, urmate de planurile științifice sau fantastice de extindere a cunoașterii în spațiul cosmic.

Începem cu romanele fantastice ale lui Jules Verne De la Pământ la Lună, imaginăm călătoriile spre astre, urmărim inventarea lunetei de către Galileo Galilei, descoperim canalele marțiene cu Schiaparelli, apoi cercetăm cerul cu telescoapele și radiotelescoapele terestre de pe toate continentele, cu telescoapele spațiale orbitale, care au pătruns mai departe în istoria și dimensiunile Universului, arătându-ne noi galaxii, roiuri stelare, nebuloase și pulsari.

Explorarea spațială s-a realizat tehnic începând cu seria sondelor spațiale ale URSS, Luna și Lunohod, precum și programul Apollo, care a dus oamenii pe suprafața Lunii în 6 misiuni încheiate cu succes.

Planurile de explorare ale terrienilor s-au extins asupra planetelor Mercur, Venus și Marte și satelitul său Phobos. Au urmat sondele trimise spre Jupiter, cu sateliții săi mai importanți Io, Europa și Callisto, spre planeta Saturn și uriașele înghețate, cu gheizere de metan, Uranus și Neptun. Planetoizii mai mici Ceres și Pluto au fost și ei vizitați cu sonde trimise în apropierea lor, relevându-ne fotografii și date științifice din ce în ce mai detaliate. Cometele de asemeni au fost supravegheate mai de aproape de roboți-sonde.

Planurile spațiale continuă prin orașe cosmice și nave interplanetare de mari dimensiuni, pentru explorare la distanțe spațiale mai mari.

Toate aceste explorări au fost reliefate prin miniaturale lucrări de artă redate în timbre și efectele poștale ale celor mai importante țări sau ale unora pe care puțini elevi ar putea să le arate pe hartă. Serii, colițe, plicuri filatelice dedicate, ștampile aniversare, toate reprezintă eforturi artistice care se întrec în a impresiona estetic publicul de orice vârstă.

Vom putea să le urmărim în expoziția noastră, la care așteptăm un ajutor logistic cu suporturi de expunere pe care ni le pun la dispoziție Asociația Filatelică din Timișoara, cea mai veche asociație de acest tip din România și a ștampilei oficiale de eveniment prin ajutorul și bunăvoința Direcției Generale a Poștei Române din Timișoara.

Avem ca invitat special pe Alec Bartos, creatorul mai multor ediții filatelice aniversare românești, printre care și celei de 50 ani de la primul pas pe Lună editată de Romfilatelia,  cu care lansăm festiv această serie, în moment aniversar. El este absolvent al Universității de Arte și Design și a realizat mai multe machete pentru emisiuni dedicate spațiului cosmic, a aniversării oamenilor de știință români care și-au adus aportul la dezvoltarea aviației și științelor spațiale. Va prezenta exponate unicate din colecția personală de astrofilatelie, și o expoziție de etichete spațiale pe care le-a creat pentru firma Bere a la Cluj, inclusiv noile emisiuni cu ocazia acestei aniversări.

M

 

E

Mai sus este emisiunea canadiană dedicată evenimentului.

Vom marca evenimentul, concomitent lansării emisiunii filatelice oficiale, prin trei plicuri speciale aniversare particulare, dedicate de Adrian Chifu evenimentului celebrat.

 

Ele reprezintă: 1- imaginea unui răsărit de Terra văzut de navele Apollo de dincolo de Lună, pe orbita Lunară. Logoul este în limba română. „50 ani de la primul pas al omului pe un alt corp ceresc” și ștampila aniversară Spacers Mooniverse 50,

2- o prelucrare artistică în stil de benzi desenate „pulp fiction”  a imaginilor a doi astronauți și modulul lunar LEM, a Terrei văzute de pe solul Lunar.

 

3- o imagine transmisă de o cameră de pe Lună, bruiată de transmisia prin continuumul spațiu-timp, prin subspațiul cuantic în care a circulat acești 50 ani. Logoul este în limba engleză. „Mooniverse 50 years from the first step on other planet” și ștampila aniversară Spacers Mooniverse 50.

 

Aici este un plic cu autograful cosmonautului român, Dorin-Dumitru Prunariu.

Plicurile aniversare SPACERS – Mooniverse vă stau la dispoziție de săptămâna viitoare și sunt protejate de copyright © SPACERS  M2018 08263. Prețul până la 20 iulie inclusiv este excepțional, 5 lei cuprinzând un timbru aplicat cu ștampila oficială Spacers! Ele vor deveni raritate, fiind  în ediție limitată. Timbrul este cu tematică de aviație sau cosmonautică sau, la cerere, din orice domeniu.  Prin produsele noastre ajutați la crearea și susținerea evenimentelor și proiectelor culturale ale asociațiilor noastre.