Tema luminii interioare este abordată într-o manieră clasică instrumentală de David Arkenstone în  Secret on the Moors din albumul „Echoes of Light And Shadow”

The Inner Light din Star Trek este o epopee în timbru romantic britanic, îndemnând la amintiri despre viitor și imaginație realistă.

Unul dintre clasicii muzicii orchestrale instrumentale sau electronice, Mike Oldfield ne prezintă o epopee cosmică venind dintr-o perspectivă mitică, pornind de la primordialele cuvinte, „Să fie lumină!”,  Let there Be Light. Coloana sonoră este preluată din textul rostit de  Bill Anders, Jim Lovell și Frank Borman de la bordul navei Apollo 8 în ajun de Crăciun. Ei au asistat la primul răsărit de Pământ, dincolo de orizontul lunar.

Nimic nu pare mai profund, maiestuos și copleșitor ca frumusețea Universului derulat sub bagheta magică a vrăjitorului Vangelis Papatanasiou.  Light and Shadow este una dintre capodoperele sale nemuritoare despre frumusețea și tragicul infinitului.

Stellardrone, un tânăr compozitor de muzică electronică ambientală își numește un album al său ”Light years” – Ani lumină, sub inspirația distanțelor aproape de neînțeles de simțurile noastre, de unde ne parvin luminile stelare.

Tehnica modernă de creație de muzică electronică are și o componentă vizuală psihotronică, utilizată cu succes de Ableton cu această tabletă Novation. Un exemplu care necesită ceva mai multă muncă în pregătirea acestei piese, Electro- Light -Symbolism, cu un rezultat spectaculos vizual.