Cine este Tomasz Pauszek?

Sunt compozitor, producător, dirijor, multi-instrumentalist, interpret de muzică electronică și experimentală. Formal cunoscut pentru proiecte precum ODYSSEY, RND și WAXFOOD. Am început cariera mea de creator de muzică în 1999, astfel încât în 2019 împlinesc 20 de ani de muncă artistică.

„Syntharsis” a fost albumul meu de debut, lansat în iulie 2001 și a fost un mare succes. Până acum am lansat 10 albume.

Ce este spațiul?

Spațiul este un loc minunat, inspirat și foarte liniștit. Dar îmi place să cred că fiecare dintre noi are un spațiu interior. Deci, fiecare dintre noi este un univers diferit.

Care sunt primii tăi pași spre muzică?

În copilărie am ascultat o mulțime de muzică electronică: Jarre, Kitaro, Vangelis. M-au inspirat foarte mult. Așa că am început să învăț să cant la acordeon, iar apoi, timp de câțiva ani, am învățat să mă joc cu niște tastaturi.

Cum îți definești muzica?

Muzica mea este în principal instrumentală și emoțională. Nu-mi place să o clasificăm ca muzică electronică. Este muzică, realizată doar cu instrumente electronice.

Ce creatori sau grupuri te-au format ca muzician?

În principal, Jean Michel Jarre, Vangelis, Kitaro, Mike Oldfield, Kraftwerk.

Ce gen muzical asculți mai des?

Cu excepția muzicii electronice, ascult muzica clasică foarte mult.

Descrie modul în care compui în studioul propriu.

Îmi place să compun singur, trebuie să mă concentrez asupra procesului de lucru și creativ. Oameni în jur m-ar distrage. Deci, încep să caut în principal sunete pe sintetizator și atunci când creez o temă, o înregistrez și apoi lucrez la ea.

Preferi să faci muzică live sau programată?

Îmi place să programez și, mai ales, eu fac mult timp asta în minte. Lucrez la sunete și secvențe. Dar din când în când mă blochez și atunci creez lucruri foarte neobișnuite. Deci îmi plac ambele abordări.

Descrie trei lucruri care ți-au influențat viața!

Vizionarea lui „2001: O Odisee Spațială”, dragostea și perseverența.

Cum îți elaborezi muzica? Vine linia melodică întotdeauna prima?

La 90% dintre piese melodia vine mai întâi, dar câteodată aud „o buclă” mare sau un ritm interesant și atunci încep cu asta. În mod normal, creez ritmurile la sfârșitul procesului de compunere.

Ce fel de peisaje te inspiră cel mai bine?

Pădurile, deșertul și peisajul montan la apusul soarelui.

Care este viziunea ta asupra viitorului civilizației noastre?

Cred că inteligența artificială ne va conduce în viitorul apropiat. O văd în amândouă ipostazele, și bună și rea. Bună, pentru că poate ajuta oamenii. Dar trebuie să fim atenți să nu ne pierdem cu această abordare. Și să nu mai avem niciodată emoții umane.

Ce mesaj împrăștie muzica ta?

Dragostea față de fiecare creatură de pe Pământ, liniștea, bunătatea și importanța spiritualității.

Mulțumim, Tomasz! Sperăm să aniversăm împreună cei 20 ani ai tăi de muzică la Festivalul Spacers 2019.