1 ianuarie 2019
Sonda spațială New Horizons ajunge la Ultima Thule (obiectul 2014 MU69, poreclit și Ultima Thule, se afă după Neptun).
Sonda New Horizons a fost concepută pentru a studia Pluto. Dar, după întâlnirea cu planeta pitică în 2015, sonda au continuat să accelereze de-a lungul zonei Kuiper, o regiune plină de resturi a sistemului solar dincolo de orbita lui Neptun. Aici, la o distanță de aproximativ 4 miliarde de mile de la Pământ, New Horizons se va apropia de obiectul de gheață 2014 MU69, numit Ultima Thule, pe 1 ianuarie.
Ultima Thule este obiectul cel mai îndepărtat de Pământ vizitat de o sondă spațială.
3 ianuarie 2019
China face prima aterizare pe partea îndepărtată a lunii.
Pe 7 decembrie 2018, China a lansat nava spațială automată Chang’e 4 pentru prima misiune din lume pe partea întunecată a Lunii. Administraţia Spaţială Naţională din China, citată de agenţia de presă Xinhua, a transmis că aselenizarea a avut loc la ora Chinei 10.26 în zona prevăzută: în bazinul Aitken, la polul Sud al satelitului.
Misiunea Chang’e 4 este un preludiu al unei misiuni robotizante succesoare, Chang’e 5, care este proiectată spre a colecta și aduce eșantioane lunare pe Pământ.
17 ianuarie 2019
SpaceX efectuează primul zbor de testare a unei noi capsule cu echipaj.
SpaceX dezvoltă capsula Crew Dragon ca înlocuitor al navetelor spațiale NASA, care au fost retrase în anul 2011. Noua navă spațială este concepută pentru a transporta până la șapte astronauți spre și de la stația spațială internațională, încheind dependența NASA de capsulele Soyuz din Rusia.
În timpul primului zbor de testare, care este programat pentru 17 ianuarie, capsula va fi lansată cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9 din Cape Canaveral, Florida, stația de andocare cu stația spațială și apoi se va întoarce pe Pământ, amerizând în Oceanul Atlantic.
Dacă testul are succes, primul zbor de testare al capsulei cu astronauți la bord va urma mai târziu în cursul anului.
Israel lansează prima sa navă spațială pe Lună
Pe 17 decembrie 2018, Israelul a anunțat că va trimite pe Lună un lander ce conține o capsulă în timp, un disc unic, rezistent în spațiu, aproximativ de mărimea unui CD, care conține fișiere digitale ale desenelor pentru copii, fotografii și informații despre cultura israeliană și despre istoria omenirii. Inițiativa aparține organizației nonprofit SpaceIL, cu sediul la Tel Aviv. Lansarea se va face din Florida, Cape Canaveral, cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9.
Cu această misiune, Israelul speră să devină a patra națiune care a pus un obiect pe Lună, după SUA, Rusia și China.
SpaceIL a fost înființată cu scopul de a concura în concursul Google Lunar X Prize, un concurs internațional care a dispărut, ce oferea 20 de milioane de dolari grupului care ar putea trimite prima nava spațială cu finanțare privată pe lună. Competiția s-a încheiat fără câștigător în martie 2018.
31 ianuarie 2019
India lansează a doua misiune pe Lună
Pe 31 ianuarie, agenția spațială din India va lansa cea de-a doua misiune lunară, Chandrayaan-2, trimițând un robotic orbital, un lander și un rover spre lună. Chandrayaan-2, care va aseleniza la polul lunar de sud, va studia conținutul mineral al lunii și topografia sa.
Misiunea va fi lansată de la Centrului Spațial Satish Dhawan folosind o rachetă Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV), versiunea Mk III.
Prima misiune lunară din India a fost Chandrayaan-1, lansată în octombrie 2008. Această misiune a găsit dovezi ale gheții pe suprafața lunii.
Sursa:
- Euronews, Mark your calendars: 2019 spaceflight events you don’t want to miss
- Wikipedia.org
- SpaceFlight Insider