Născută într-o familie cu însușiri speciale, toată suflarea din sat s-ar aștepta ca Lena, o adolescentă rebelă, să urmeze calea învățăturii alături de un bătrân druid, pentru a căpăta darurile cunoașterii și vindecării. Tatăl său e de ani buni în slujba reginei, frații mai mici, gemeni, își petrec mai tot timpul în grădina familiei, în timp ce mama încearcă să-și îndrume copiii pe drumurile ce le sunt sortite.

Eroina romanului de debut al Teodorei Anghel simte, însă, că menirea ei nu e neapărat învățătura alături de mentorul său, nici o eventuală căsătorie cu prietenul din copilărie, ucenicul fierarului din sat. La un pahar de băutură în crâșma satului, acceptă oferta unui tânăr misterios de a i se alătura în capturarea unui criminal ce amenința așezările din jur, apropiindu-se de a lor.

Pornește, astfel, într-o aventură alături de străin, un fost soldat și un renegat. Ar fi păcat să scriu prea multe despre aventura Lenei, despre curajul cu care s-a avântat în luptă cot la cot cu cei trei bărbați. A pus la cale strategii de luptă, s-a îndrăgostit, s-a simțit camaradul celorlalți, a fost amăgită, trădată… Cel mai mare câștig al misiunii respective s-a dovedit căpătarea încrederii în vechile legende, cele de care se îndoia de când se știa. Iar însușirile sale speciale i-au oferit ceea ce doar o ucenicie temeinică i-ar fi putut aduce.

Cântec pentru nemurire e, de fapt, un cântecel învățat de la mama sa. Posibil un descântec, o incantație. O ajută pe Lena în momentele grele, arătându-i adevăruri ascunse muritorilor de rând.

Scrisă la prezent, povestirea e alertă, nu se pierde în descrieri excesive ale decorului, personajelor sau trăirilor acestora, urmând un fir drept, perfect întins, cel al acțiunii principale. Epilogul prevestește o continuare și sunt sigură că Teodora va țese o nouă aventură la fel de captivantă. Nu pot să nu observ un progres evident față de povestirile anterioare ale autoarei; sunt convinsă că, rămânând la fel de deschisă la sfaturi și eventuale critici, va reuși să uimească din ce în ce mai mult.

Plasată într-un trecut mitic, cu influențe celtice, cartea vorbește despre frământările adolescentului, indiferent de locul sau timpul nașterii sale. E o analiză a interacțiunii acestuia cu familia, cu comunitatea, a strigătului de revoltă uneori dus până la capăt, alteori înăbușit. E despre surpriza descoperirii sinelui, poate diferit de așteptările fiecăruia, cel ce duce la formarea unui individ într-o societate, oricare ar fi ea.


cantec-pentru-nemurire-teodora-anghel-copertaCântec pentru nemurire – Teodora Anghel

Editura Tritonic, 2018
Colecția: SFFH
ISBN: 978-606-749-356-6, Format: 13 x 20 cm, 118 pagini

Teodora Anghel debutează în volum cu o poveste pe gustul iubitorilor de aventuri, fie ei adolescenți ori adulți, cu decoruri desprinse din filele istoriei și probleme cu care tinerii se confruntă dintotdeauna. – Lucian-Dragoș Bogdan