Planeta Marte este în continuare misterioasă și plină de surprize.  Astronomii au descoperit recent un crater foarte mare pe Planeta Roșie. Craterul, botezat Ismenia Patera, este un crater uriaș, despre care oamenii de știință încă nu știu cum s-a format. Acesta are o adâncime de circa 1.700 metri și un diametru de aproape 80 de km. Tocmai din cauza dimensiunilor foarte mari, cercetătorii sunt în ceață cu privire la formarea craterului.

Marte-Vulcan

Una dintre teorii spune că Ismenia Patera a apărut în urma impactului cu un asteroid, însă acest lucru este contrat de o altă teorie. Aceasta propune ideea erupției unui supervulcan, teorie susținută tot mai mult, pe zi ce trece, de dovezi științifice.

Cercetătorii au convenit însă că s-a format probabil acum trei miliarde de ani, ca urmare a unei erupții vulcanice masive. Vulcanii, aceste forme de relief deosebite, se formează datorită magmei blocate sub scoarța planetei, care acumulează o presiune uriașă în interior. Odată ajunși la tensiune maximă, vulcanii erup violent, în explozii impresionante de fum, cenușă și lavă.

Până la misiunea propusă de E. Musk pe Marte când, poate, se vor descoperi și alte lucruri, mai avem puțin de așteptat. La scară cosmică foarte-foarte puțin.